Znanstvenici dokazali kako ove namirnice popravljaju naše raspoloženje

| Wine and dine |

 OK, svi smo čuli onu staru izreku "jabuka je kraljica voća", ali novim istraživanjem objavljenim u američkom časopisu Journal of Public Health dokazano je da voće i povrće može popraviti i naše mentalno zdravlje. Koje namirnice trebamo dodati u svoju svakodnevnu prehranu kako bismo se osjećali bolje? Pa barem jednu od ovih 10...I ne, čokolada nije jedna od njih!

AVOKADO

Kombinacija vitamina B i kalija povećava level serotonina u tijelu te snižava krvni tlak, zbog čega ćete se osjećati smirenije.

BANANE

Tri razloga zašto je ovo voće must-have svakog soka: kalij, B6 (potiče serotonin) i triptofan (sretna amino kiselina koja upravlja raspoloženjem). 

BOBIČASTO VOĆE

Ovo su najbolji ugljikohidrati na svijetu. Zbog visoke količine glukoze bit ćete manje osjetljivi na iritacije i podražaje oko vas. 

CITRUSI

Mandarine, klementine, naranče, grejp,... Svi su puni folata, što smo već naučili da znači samo jedno - bolje raspoloženje.

 

CHERRY RAJČICE

Radi se o likopenu, nutrijentu koji može zaustaviti protok upalnih sastojaka povezanih s depresijom. 

KRUMPIR

Svakako uključite ovo ukusno povrće u svoj ručak malo češće. Puni su antioksidanta koji reduciraju upale i puni su iodina, koji regulira tiroid (čitaj: centar za raspoloženje).

PAPRIKA

Namirnice bogate vitaminom C zaustavljaju proizvodnju kortizola, hormona stresa. Žute paprike su u tome najbolje, a zatim ih slijede crvena pa zelena. 

ŠPAROGE

Odličan su izvor serotonina, folata i enzima koji uništavaju alkohol. Da, to znači da su i odličan "lijek" za mamurluk! 

batat

SLATKI KRUMPIR ILI BATAT

Kompleksni ugljikohidrati povećavaju level serotonina, koji imaju umirujuće učinke na tijelo. 

ŠPINAT

Tamno zeleno povrće bogato je folatom, vitaminom B koji djeluje na neurotransmitere u mozgu zaslužne za naše raspoloženje. Bravo, znanosti!