Žito sa šlagom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Žito sa šlagom
Žito sa šlagom

Ne znam zašto volim ovu kaloričnu bombu, al baš volim... Kad god odem u Sarajevo, Beograd ili Jahorinu žito sa šlagom je obavezna poslastica na mom meniju. Stara već pomalo zaboravljena delicija, koju pravoslavci tradicionalno rade za Slavu, meni je ultimativni hit, baš je volim. Jednostavan receptić, a desert za prste polizati...

Recept: Žito sa šlagom

  • ½ kg pšenice u zrnu
  • ½ kg mljevenih oraha
  • 18 dag meda
  • ½ l tučenog slatkog vrhnja
  • malo naribanog muškatnog oraščića - prema želji
  • malo cimeta - prema želji

Očistite pšenicu od kukolja i kamenčića, operite je i ostavite potopljenu u vodi barem 12 sati. Zatim kuhajte pšenicu dok zrno nije sasvim mekano (skratite vrijeme kuhanja u ekspres loncu). Skuhanu ostavite da se malo ohladi i još mlaku procijedite, ali ne ispirite vodom. Ostavite je da se prosuši i ocijedi pa još mlaku sameljite u mašini za mljevenje mesa ili blenderu (ali ne presitno, neka ostane malo krupnija da se osjeti tekstura pšenice), dodajte med (ili šećer), mljevene orahe i malo muškatnog oraščića i cimeta te dobro promiješajte.

Slatko vrhnje umutite u čvrsti šlag i ukrasite žito. Šlag možete preliti i otpljenom čokoladom.

Umjesto meda možete koristiti 40 dag kristal šećer i 2 vanilin šećera.

U smjesu se mogu dodati grožđice ili suhe brusnice prethodno namočene u rum i nasjeckane ili neko drugo suho voće. Također orahe možete zamijeniti s mljevenim bademima ili lješnjacima.