Zinfandel se vraća svojim korijenima!

| Wine and dine |

Tribidag, Zinfandel, Primitivo ili Crljenak
Tribidag, Zinfandel, Primitivo ili Crljenak

Zinfandel je američki naziv za vinsku sortu od koje se radi vino istog imena, a  od milja ga zovu i Zin. Zinfandel je toliko popularan i važan u Americi da ima i svoj fan club ZAP (Zinfandel Advocates and Producers) koji broji nekoliko tisuća članova. Ima čak i svoj “National Zinfandel Day” koji će se ove godine proslaviti 16.11. u San Franciscu jer je Amerikancima baš Zin, preko 150, godina najvažnija sorta. Tako su ga oni  posvojili, odgojili i od njega stvorili ime za koji zna cijeli svijet.

Zinfandel se udomaćio u cijelom svijetu, od Sjeverne i Južne Amerike preko Europe, Južne Afrike do Indije i  Australije. A korijeni su mu hrvatski!

Zinfandel je zapravo Dalmatinac – Tribidrag.

Tribidag, Zinfandel, Primitivo ili Crljenak
Tribidag, Zinfandel, Primitivo ili Crljenak

Koliko je bio značajan u Dalmaciji govore i pisani tragovi koji kažu da su Tribidrag pili i prodavali Mlečanima i Petar Hektorović i Marko Marulić i Hanibal Lucić.

Ali nisu to jedini dokazi, jer je i DNA metodom dokazano da je Zinfandel zapravo Tribidrag te da je postojao puno prije Zinfandela.  Nažalost, kada je i znanstveno potvrđeno da je Zinfandel zapravo Tribidrag, u Dalmaciji je bilo svega nekoliko starih trsova Tribidraga – sorta je gotovo izumrla. Danas se situacija popravila, broj nasada raste i polako nam se vraća u čaše.

Iako je ime Zinfandel najpoznatije ima on i drugih imena: Primitivo u Italiji, a Tribidrag/Crljenak/ Pribidrag/Cibidrag u Hrvatskoj.

Petnaest godina nakon otkrića porijekla ove jedinstvene sorte u Splitu će se održati konferencija pod nazivom “Ja sam Tribidrag” na kojoj će biti ispričana priča o Tribidragu i njegovim putešestvijama kroz stoljeća i kroz svjetske vinograde prije povratka kući. Na toj svečanosti, 27. i 28. travnja 2017., Tribidragu u čast, degustirat će se 5 američkih Zinfandela, 5 talijanskih Primitiva, 5 egzotičnih primjeraka  iz nekih dalekih regija i na kraju  5 primjeraka našeg Tribidraga, domaćina.

Svi predavači su s oduševljenjem prihvatili ponudu da sudjeluju na konferenciji i zbog teme i zbog elitnog društva s kojim će podijeliti iskustva i dojmove.

Nekima od njih to će biti razlog da prvi put posjete Hrvatsku. Među njima je i Jancis Robinson, nositeljica titule Master od Wine (u svijetu ih ima samo 354), a prema tvrdnji Decanter magazine - trenutno najutjecajnija vinska novinarska kritičarka u svijetu.

Tribidag, Zinfandel, Primitivo ili Crljenak
Tribidag, Zinfandel, Primitivo ili Crljenak

Ona i Jose Vouillamoz koautori su najvažnijeg vinskog leksikona Wine Grapes, kojeg nazivaju i vinskom biblijom, a koji je Tribidragu dao važnost i u knjizi, ali i na njenoj promociji u Londonu. U leksikonu je opisano 1368 vinskih sorti, ali samo 9 najznačajnih odabrano je za degustaciju te večeri za svjetsku vinsku kremu – jedna od njih bila je baš naš Tribidrag iliti Crljenak.

Za sve one vinoljupce koje zanima ova konferencija o Zinfandelu, više informacija o istoj mogu pronaći na www.tribidrag.org