Zavajon s jagodama

| Wine and dine |

Krema od jaja (zavajon) s jagodama
Krema od jaja (zavajon) s jagodama

Treba iskoristiti svaki dan dok još ima jagoda i uživati u njima na 101 način... Jedan od meni najdražih je upravo ovaj desertić - zavajon s jagodama. Kako se sljubljuje krema od jaja s jagodama? Ne znam ima li išta bolje...

Zavajon s jagodama
Zavajon s jagodama

Recept: ZAPEČENE JAGODE ZABAGLIONE (ZAVAJON)  ili KREMA OD JAJA S JAGODAMA
Za 4 osobe
Vrijeme pripremanja: 10 minuta
Vrijeme kuhanja: 10 minuta

  • 50 dag jagoda – narezane po pola ili na četvrtine (ili bilo koje drugo voće po vašoj želji - maline, kupine, borovnice, ananas... - svježe ili smrznuto)
  • 3 žumanjka
  • 5 dag štaub šećera
  • 6 jušnih žlica slatkog ili suhog prošeka
  • 4 žličice štaub šećera
Krema od jaja (zavajon) s jagodama
Krema od jaja (zavajon) s jagodama s jagodama

Pripremite četiri jednake vatrostalne zdjelice (po otprilike 3 dl) ili jednu veliku vatrostalnu zdjelu. Raspodjelite jagode po zdjelicama (ili zdjeli).
Na pari kuhajte i miješajte žumanjke, šećer i 4 žlice prošeka. Kuhajte 5 minuta dok smjesa ne postane veoma gusta i pjenasta. Dodajte preostale dvije žlice prošeka i kuhajte još nekoliko minuta da se smjesa opet zgusne. Smjesu prelijte preko jagoda u vatrostalnim zdjelicama i posipajte s još malo štaub šećera po vrhu. Zdjelice stavite u pećnicu na 3-4 minute, da se šećer karamelizira i dobije zlatnu boju. Izvadite iz pećnice i poslužite još toplo.

Zavajon s jagodama by Suzy Josipović
Zavajon s jagodama