Zašto ove lubenice koštaju 30 000 kuna?

| Wine and dine |

Densuke - japanska lubenica
Densuke - japanska lubenica

S ljetom, došla je i sezona jedenja lubenica koje idealno idu uz vrućinu i žegu kakva vlada na suncu. Lagana je, odlična je hladna, više je voda nego obrok, a osladi vas i osviježi. U Hrvatskoj  lubenice zaista nisu skupe pa nam nije jasna općinjenost i ludost japanaca spram lubenica koji ih plaćaju kao suho zlato. U toj zemlji lubenice se izuzetno cijene i ne prodaju se cijele već isječene na šnite, a jedna osmina obično košta oko 25 kuna. Manje lubenice se mogu naći i u komadu i to po cijeni od oko 130 kuna i dobijete ih upakirane u kutiju pa je možete i pokloniti. Sigurni smo da vam se barem jednom dogodilo da kupite lubenicu i pojedete samo komadić, a ostatak nakon tjedan dana bacite. E pa, čini nam se da se to japancima nikad ne događa, jednostavno im se taj luksuz ne isplati.

Zanimljivo je da u Japanu, na svakoj lubenici, na etiketi piše koliko je lubenica slatka, što se određuje na način da se uzme uzorak soka i stavi u aparatić koji mjeri slatkoću, a na kojemu je najviša vrijednost 13, što znači najslađe.

No nisu obične lubenice ono što je posebno u Japanu već Densuke lubenice, najskuplje lubenice na svijetu. Mogu se pronaći jedino na otoku Hokaido, gdje se posebno uzgajaju. Densuke je raritetna biljka, njihova proizvodnja prilično je ograničena, a u čitavom se Japanu tijekom godine prikupi samo oko 10 000 plodova. Tim se lubenicama posvećuje velika pažnja u uzgoju kako bi imale što lijepši i sočniji okus. Njihova veličina, oblik, boja i aroma zavise od tople klime i što je više sunca, one će biti slađe. Na prvi pogled dijeluju sasvim obično, možda malo plastično te su tamnozelene boje bez bijelih šara pa ih često nazivaju i crnim. Njihova glavne karakteristike su ta karakteristična crna boja bez ikakvih šara, vrlo tanka kora i veoma sočna unutrašnjost.

Činjenica da je neka sorta lubenice tako popularna i po priči posebna, čini je veoma traženom. Upravo zato što su veoma rijetke, njihova cijena je vrlo visoka, a  najskuplje su one iz prvih plodova. Jedna takva pretprošle je godinena aukciji u Tokiju prodana  čak za 30 000 kuna, a kupio ju je biznismen koji je želio ostati anoniman. Misteriozni kupac novinarima je izjavio da mu je motiv kupnje bila želja da pomogne lokalnim poljoprivrednicima.

Mnogi se pitaju koja je glavna razlika između Densuke i obične lubenice i zašto bi neko platio nekoliko desetaka tisuća kuna za jednu kad je može kupiti i za 20 kuna. No oni koji su je imali priliku kušati izjavili su da je Densuke lubenica ipak mnogo slađa i da se njen okus ne može uspoređivati sa lubenicama koje mi poznajemo.  

Očekivali bi da za ovu cijenu barem nemaju koštice, ali Densuke lubenica ima koštice iako ljudi krivo misle da je upravo to njena posebnost. Naša je preporuka: bacite se na naše domaće, hrvatske lubenice…