Zašto je važno KADA točno jedemo?

| Wine and dine |

10 zdravih namirnica koje vas čine gladnijima
Zeleni smoothie i salata

Ono što jedemo i unosimo u organizam znatno utječe na naše zdravlje i stanje na vagi, ali jeste li znali da ''kada'' i ''kako'' jedemo u svemu tome igraju još važniju ulogu?

Ako obroke konzumiramo u točno odgovarajuće vrijeme kroz dan, maksimalno možemo utjecati na sagorijevanje masti i kalorija. Iako je važno pratiti točan raspored obroka, rijetko tko ima priliku to zapravo i primijeniti, no zato danas donosimo nekoliko pravila kojih se nije teško pridržavati!

  • Ciljajte na obroke svaka 3 do 4 sata - Većina ljudi jede tri obroka dnevno i jedan međuobrok, dok drugi preferiraju četiri manja obroka. Slobodno nađite pravu kombinaciju za vas jer tempiranje jela na ovaj način svakako pospješuje gubitak masnoća. Također, uživajte u obrocima svaki dan u isto vrijeme.
  • Pojedite nešto unutar jednog sata od buđenja - Vaša majka je bila u pravu kada je rekla da je doručak najvažniji obrok u danu. Ako preskačete doručak gubite stimulirajuća svojstva koja on ima u odnosu na brzinu vašeg metabolizma. Postat ćete skloniji konzumiranju manjih obroka, ali s puno više kalorija i masnoća. Velik broj istraživanja je pokazao da osobe koje preskaču doručak imaju tendenciju debljanju, veću od onih koji redovno doručkuju.
  • Nikada nemojte jesti 3 sata prije spavanja - Ako jedete ''preblizu'' spavanju podižete svoju tjelesnu temperaturu, a povećava se i razina šećera u krvi. Sve to ometa vaš san, a nedostatak sna vodi do želje za junk foodom pa ćemo sljedeći dan vjerojatno posrnuti. Ako morate jesti prije spavanja odaberite lakši snack koji će sadržavati bobičasto voće i vodu ili salatu s lagano pečenom piletinom.
  • Započnite svoj dan bjelančevinama - Za bolju kontrolu apetita kroz dan probajte kombinaciju ugljikohidrata ostaviti za ručak, večeru ili nakon vježbanja, ali nikako za doručak. Držite se jaja ili malomasnih sireva pri odabiru namirnica za početak dana.
  • Uvijek jedite do 45 minuta nakon završetka treninga - Ovo je jedini obrok u danu koji ne smije imati puno masnoća i mora sadržavati visok udio  ugljikohidrata. Na primjer, napravite si smoothie od narančinog soka, voća i proteina.
  • Fokusirajte se na svoju hranu - Nemojte jesti dok radite nešto drugo (npr. gledate TV, radite za kompjuterom i samo surfate internetom, itd.). Fokusirajte se na žvakanje hrane i opuštanje dok jedete.
  • Prvo jedite bjelančevine - Sa svog tanjura prvo pojedite namirnicu bogatu bjelančevinama kako bi što prije signalizirali mozgu da je želudac pun.
  • Alkohol pijte zadnji - Ako volite popiti uz obrok činite to nakon njega kako bi potaknuli hormone vezane uz kontrolu apetita i probavu.