Zašto biste trebali jesti više začinjene hrane?

| Wine and dine |

Zašto biste trebali jesti više začinjene hrane?
Zašto biste trebali jesti više začinjene hrane?

 Je li moguće da postoji nešto magično u crvenim ljutim papričicama? Više istraživanja pokazala je kako konzumacija začinjene, ljute hrane ima dobre učinke na vaše zdravlje i omogućava duži i zdraviji život. 

Ljute papričice su odličan izvor vitamina A, C, B6 i K, baš kao i kalija. Od toga da su snažni antioksidansi pa sve do toga da potiču serotonin u tijelu - prednosti papričica za naše zdravlje su brojne. U nastavku pročitajte što sve ljute papričice čine vašem tijelu... 

1. SNIŽAVAJU KRVNI TLAK

Vitamini A i C ojačavaju stijenke srca te povećavaju protok krvi u tijelu. Ova kombinacija je prava garancija za zdravi kardiovaskularni sistem. Čili papričice također su poznate po redukciji lošem kolesterola u tijelu.

2. REDUCIRAJU STRES

Začinjena hrana pojačava hormone "dobrog raspoloženja" poput serotonina. Kada se osjećate loše, umjesto slatkiša i šećera - odaberite malo čili papričica ili komad đumbira. 

3. BORE SE PROTIV UPALA

Upale u tijelu su glavni okidač velika većine bolesti, od srčanih problema pa sve do artritisa. Ljuti sastojci iz papričica mogu vam pomoći u reduciranju i borbi protiv upala. 

Ljute crvene papričice - feferoni

4. UBRZAVAJU METABOLIZAM

Ovo je prilično logično. Ljute papričice imaju termogenski efekt zbog kojeg tijelo može sagorijevati više kalorija i 20 minuta nakon same konzumacije. A da i ne spominjemo da bi dodatak ljutih papričica u vašu prehranu itekako probudio vaša osjetila i učinio vam obroke zanimljivijima.

5. LIJEČE GLAVOBOLJU

Ljute papričice koristile su se kao prirodan lijek desetljećima. U kombinaciji s kofeinom proglašene su jednim od načina kako se boriti protiv migrena i glavobolja. 

6. POBOLJŠAVAJU PROBAVU

Iako začinjenu hranu često povezujemo s lošijom probavom, nekoliko studija je dokazalo kako ljute papričice zapravo potiču probavu i ubrzavaju rad crijeva.