Za 30 godina čokolada više neće postojati

| Wine and dine |

 

Gorka vijest za sve ljubitelje slatke čokolade. Znanstvenici predviđaju kako ćemo se u skroje vrijeme susresti s akutnim nedostatkom čokolade.

Ljubitelje čokolade, vrijeme je da ojačate! Vaša najdraža slatka poslastica nalazi se pred izumiranjem. Znanstvenici s američkog sveučilišta Berkeley objavili su informaciju koja nam se na prvu učinila poput šale.

No, ovo nije grozna šala već ozbiljno upozorenje. Zbog klimatskih promjena koja se već sada događaju, ova svima nam draga biljka vjerojatno više neće postajati. Kakao je biljka koja uspijeva samo pod određenim uvjetima. Potrebna joj je dovoljna vlaga i posebno tlo. Ove uvijete ispunjavaju samo određena područja prašuma oko ekvatora, a do 2050. godine uvjeti će se u potpunosti promijeniti.

Previđeno je povećanje temperature od nešto više od 2 stupnja Celzijusa do 2050. godine što će izazvati pravi nered na plantažama kakaa te nas sve prisiliti na apstinenciju od čokolade.

Znanstvenici predviđaju kraj našeg omiljenog slatkiša do 2050. godine. Prema US National Oceanic and Atmospheric Association (NOAA), uzrok je klimatskih promjena. Prema predviđanjima, gotovo 90% područja na kojima se proizvodi kakao više neće biti pogodna za njegov uzgoj.

Čini se da će čokolada u skorije vrijeme biti rezervirana samo za one koji će biti voljni duboko posegnuti u džep.

Moguća nada krije se i u genetski modificiranim biljkama kakaa na kojima znanstvenici rade i koje bi mogle preživjeti nove vremenske uvijete koji nas čekaju.