Savršen spoj vina i umjetnosti

| Wine and dine |

Art & Wine Made in Croatia

Prošlog je tjedna u galeriji Makek održana prva umjetničko-vinska radionica s temom ženstvenost u vinu & ženstvenost u aktu iz jedinstvenog projekta "Art & Wine Made in Croatia", koji se, nakon nekoliko hrvatskih epizoda namjerava predstaviti i u zemljama regije, promičući hrvatsku umjetnost i hrvatska vina.     

Project "Art & Wine Made in Croatia" osmislile su dvije ljubiteljice vina, članice Udruge WOW (Women on wine) Tatjana Štrbac Bambulović i Marija Vukelić.  Njihova je ideja promovirati hrvatsku umjetnost i vina na dosada neviđen i neuobičajen način - u radionicama čija je tema poveznica obaju glavnih sudionika – majstora: vinara i umjetnika. Nakon proučavanja svakog ponaosob, cilj im je zajedničkom osobinom povezati vinara i umjetnika i otkriti najdublje crte njihova izričaja. Za takvo što treba vremena, strpljenja, promatranja i iskustva u oba područja.

U društvu velikog umjetnika i slikara Zlatka Kauzlarića Atača i tajanstvenog istarskog vinara, Morena Coronice  posjetitelji -  istinski ljubitelji vina i umjetnosti - pokušali su otkriti note ženstvenosti u njihovim umjetnostima. U dinamičnom izmjenjivanju dviju prezentacija, posjetitelji su kušali premijerno svježu i mineralnu Malvaziju istarsku 2012, zrelu i postojanu Gran Malvaziju 2009, senzualan i podatan Grabar 2008 te moćan Gran Teran 2008. Veliki vinar male Istre Moreno Coronica opisao je svako svoje vino, od njegova nastajanja do serviranja, s ljubavlju s kojom mogu nastajati samo velika i posebna vina. Njegova su vina snažna, senzualna, seksualna, iskazuju moć prirode. Izražavaju božansku snagu čovjeka koji ih je stvorio i savršenstvo majke zemlje.  Naš veliki umjetnik Zlatko Kauzlarič Atač predstavnik je akta u Hrvatskoj.  Od početka čovječanstva do danas akt je najuvjerljivija, najopsežnija, najčešća, vječna tema.  Izražavaju savršenstvo ljudskog tijela. Atač je govorio o svojim aktovima, zašto su oni  drugačiji, uzbudljivi, zaigrani, uvijek u pokretu. Kako nastaju? Kako ih živi?  

Te se večeri dogodilo kušanje umjetnosti i gledanje vina, „njuškale“ su se  linije i „sagledavale“  arome, a sve se to odvijalo isprepleteno – uz savršeno vodstvo dviju moderatorica Tatjane i Marije, dok su majstori od zanata odgovorali  na pitanja i stvarali – ugodnu atmosferu ali i umjetničko djelo. Atač, popularno zvan AKTAČ, u improviziranom je ateljeu izradio dva akta dviju gošći – upravo tada…

Radionica je bila namijenjena svim ljubiteljima umjetnosti i vina, koji će i moći aktivno sudjelovati u sličnim radionicama četiri puta godišnje. Sljedeća je najavljena potkraj travnja, s novom temom, između pomno izabranog umjetnika/umjetnice i vinara /vinarke, o čemu će se publika pravoremeno obavjestiti. I dalje će se analizirati umjetnost i kušanjem će se upoznavati vina –  organoleptički i artistički. Povezovanje umjetničkog djela i vina pratit će ukusni i s ljubavlju odabrani sljubljeni zalogajčić hrane…