"WOW - Žene i vino" proslavile svoj 2. rođendan!

| Wine and dine |

2. WOW rođendan

Drugi WOW rođendan

Nedavno su žene iz udruge WOW (žene i vino) – već poznate kao WOW-ice,u restoranu Balonna na zagrebačkom Prisavlju, u odličnom raspoloženju proslavile svoj 2. rođendan. Nije nedostajalo ni hrane, a ni vina jer se poznati pleševički vinar Ante Ledić pobrinuo WOW-icama predstaviti svoja vina sorti graševina, sauvignon i crni pinot, a degustiran je i talijanski prosecco Scavi&Ray. Ipak su pjenušci najbolje osvježenje za ove ljetne dane! Osim proslave, održana je i redovita godišnja skupština udruge, pa je to ujedno bila i prilika da se baci pogled unatrag.

"Druženja i zabave nije nam nedostajalo, ali najviše sam ponosna na evente koje smo održale ove godine.  Najvažniji od njih je, svakako, 1.međunarodni festival ružičastih vina Pink Day koji je izazvao veliku pozornost među vinarima, i medijima" – kaže predsjednica udruge Sanja Muzaferija te dodaje: "Posjećenost je bila odlična čime su posjetitelji i vinari WOW-icama odali veliko priznanje jer se u Muzeju za umjetnost i obrt ne pamti tolika gužva. Pink Day je najveći događaj koji su marljive WOW-ice organizirale upravo na Međunarodni dan žena, 8. ožujka, ali nikako jedini. Početkom godine, Marija Vukelić i Tatjana Štrbac Bambulović, pripremile su radionicu za pamćenje ART & WINE MADE IN CROATIA "Ženstvenost u aktu i ženstvenost u vinu", a glavni akteri bili su karizmatični vinar Moreno Coronica i poznati aktaš Zlatko Kauzlarić Atač. Osim što su se kušala izvrsna istarska vina, neke su se žene i razodjenule - za AKT (naravno samo pred Atačem) te se uživalo u vinu kao svojevrsnoj umjetnosti, povlačeći paralele između ženstvenosti u aktu i onome što se ponekad naziva „ženstvenošću“ u vinu...

Udruga WOW po drugi je puta dodijelila svoje WOW nagrade u četiri kategorije, u već tradicionalnoj akciji Što žene žele (2). U utrci za pobjedu predloženo je tridesetak vina, a WOW grand prix osvojio je rosé Spoža 2011, bračke vinarije Senjković

WOW-ice su obilježile i ulazak Hrvatske u EU na koji se čekalo više od deset godina. Tim povodom su u legendarnoj zagrebačkoj vinoteci Bornstein organizirale zanimljiv event čija je nova vlasnica jedna od WOW-ica, Doris Srpek. U organizaciji Nine Levičnik, Marije Vukelić, Ive Drganc i Sanje Muzaferije održao se događaj pod imenom -Bornsteinova dobrodošlica u EU: Slovenija. Trojica slovenskih vinara iz Goriških Brda, Medot, Blažić i Prinčić gostovala su u Zagrebu i prezentirala svoja vina, osobito rebule, hrvatskim ljubiteljima i budućim štovateljima.

2. WOW rođendan
2. WOW rođendan

No, vratimo se na rođendanska vina koja su se kušala na 2.rođendanu WOW-a. Vrhunsko vino Ledić Graševina Stošinec 2011, bilo je odlična uvertira toj večeri. Lagano, ali bogato, puno mineralnosti no ipak balansirano. Slijedio je vrhunski Sauvignon Ledić 2008, koji je dobio najveću pozornost jer je definitivno atipičan. Na mirisu cvjetno i slatko, a na okusu kremasto s umjerenim kiselinama.

Ekskluziva te večeri, samo za WOW-ice, bilo je vino koje još uvijek nije na tržištu: Ledić Crni pinot 2011. Odlično vino, bogatog mirisa, ugodnih kiselina, zaokruženo. Nije nimalo slučajno što je plešivički kraj poznat po dobrim crnim pinotima, a i ovaj se savršeno uklapa u tu sliku i potvrđuje pravilo.

2. WOW rođendan
2. WOW rođendan

Tako su WOW-ice izglasale novu upravu, prisjetile se uspjeha u prošloj godini i svečano, ali i radno proslavile svoj 2. „ročkas“ uz fina vina, glazbu izvrsnog banda „Changes“  pa i ples. Nadamo se da će se WOW pokret širiti (već ih je oko stotinu) i da će nam i nadalje priređivati odlične evente te uspješno širiti kulturu stola (jela i vina), pomagati vinarkama, enologonijama i vinotekarkama te uspostavti i brojne važne europske vinske veze. Sretan vam 2. rođendan!