Wow radionica: Kušaj vino poput profesionalca

| Wine and dine |

WOW-ice u vinoteci Jabuke i ruže

Iako su iza njih već mnoga kušanja, radionice i vinski edukativni izleti, Wow-ice se rado odazivaju u velikom broju na nove vinske radionice, jer upravo i  jedino samim kušanjem vina, o vinu se može puno naučiti. Za njih je prije par dana, vođeno vinsko kušanje organizirala nedavno otvorena vinoteka JABUKE I RUŽE  u Novoj Vesi 6 u Zagrebu.  

Kušaj poput profesionalca nije bila radionica (m)učioničkog karaktera, već dinamična i interaktivna, na kojoj su članice udruge WOW (WOMEN ON WINE) imale priliku pomirisati dvadesetak osnovnih aroma prisutnih u vinima: od suhe marelice, jabuke, kruške, tropskog voća, šljiva, pa sve do čokolade, raznih začina, zemlje, cedrovine i drveta. Sve arome bile su na dohvat ruke u velikim bordoškim čašama, što je omogućavalo da tijekom kušanja vina WOW-ice otkriju arome vina i usporede ih s istima u čašama. Radionicu je znalačkim nosom i nepcem vodio priznati sommelier, mladi, zgodni i simpatičan Aleksandar Noršić, a organizirala ju je Petra Đumlija, voditeljica vinoteke Jabuke i ruže.

Radionica je započela  kratkim osvrtom na povijesni aspekt sommeliera i njihovu ulogu tijekom povijesti, nakon čega je slijedio "težak" zadatak koji je zahtijevao podizanje čaša i kušanje vina. 

Prvo vino bio je Šemberov Chardonnay iz 2010.  Aleksandar je ukazao na korake kušanja, počevši od definiranja boje i što nam sve boja vina kazuje: okvirna  dob vina, potencijalno podneblje i moguće sorte grožđa. Drugo vino bila je Malvasija Dubrovačka Tezoro, Andre Crvika, berba 2011. koja  je poslužila za igranje s aromama u čašama i prepoznavanjem istih. Igranje s aromama potaknulo je brojne zanimljive razgovore na temu prepoznavanja aroma. Nakon Malvasije Dubrovačke, na red je došao Šemberov Pinot Crni iz 2009. koji se pokazao izvrstan za obrađivanje trećeg koraka kušanja, okusa vina. Prosječna osoba može prepoznati više od 200 različitih mirisa, no s okusom taj broj je znatno manji: slatko - suho, slano, kiselo, gorko. MC (Merlot & Cabernet Sauvignon) Prović, 2008. poslužio je za objedinjivanje svih koraka kušanja i kratki osvrt na temu čaša te njihovu važnost u cijeloj priči o vinu.

Radionica je otvorila još neke teme - poput dekantiranja, temperatura čuvanja i usluživanja vina, sljubljivanja vina s određenom hranom te ostalim smjernicama pri odabiru vina za savršeni ručak ili večeru.

Za kraj, premijerno je predstavljen i degustiran  poluslatki Plavac Mali Prestige 2008, Ledinić s Pelješca, koji je uz male slatke kolačiće, pokupio brojne simpatije među WOW-icama.