Wow-ice za Martinje u obilasku istarskih vinara

| Wine and dine |

O Wow-icama, tj. članicama rastuće grupe vinskih zaljubljenica, sommelierki, učenica i učiteljica „u vinu“, ženama koje promiču kulturu stola, sve se češće čuje, priča i piše.

Protekli, martinjski vikend, provele su u obilasku poznatih i renomiranih istarskih vinarija. Vino je danas neodvojivi dio identiteta Istre i u to su se i Wow-ice i ovoga puta u potpunosti uvjerile.

Prva vinarija koju su obišle bila je prekrasna nova momjanska ljepotica, vinarija Kozlović. Kušale su  Malvaziju, Teran, Muškat i Cabernet Sauvignon, a uvažena grupa britanskih vinskih kritičara proglasila je njihov podrum najboljim vinskim podrumom među stotinjak koje je tijekom prošle godine obišla diljem Hrvatske. Tom je prigodom Kozlovićeva Malvazija istarska Santa Lucia iz 2008. s osvojenih 95 bodova od mogućih 100 - postala najbolje ocijenjeno suho vino u Hrvatskoj. Ta ista Malvazija  je i od strane Wow udruge lani u svibnju, proglašena pobjednikom/pobjednicom za 2011.godinu, dakle najboljim vinom na WOW natjecanju „Što žene  žele“, a predstavljala je Hrvatsku na festivalu Femmes et Vins du Monde Concours International u Monacu, kamo su Udrugu Wow pozvale Les femmes et vins du monde. Čini se da žene ipak znaju ponešto o vinu;)

Obitelj Kozlović oduševila je Wow-ice svojom filozofijom sadržanom  u povijesti obitelji koja je znala ostati udružena, raditi na zajedničkom cilju, njegovati vrijednosti rada, truda, ozbiljnosti i sposobnosti. Osim u vinima, žene iz grupe Wow uživale su i u vrhunskom istarskom pršutu, siru, maslinovom ulju i  tjestenini s gljivama, ali i čarobnoj jesenskoj prirodi i vizurama koje pucaju iz vinarije Kozlović. No, da nije bilo Antonelle i Gianfranca, sve ovo ne bi bilo isto. Nedostajale su samo kćerkice Gianna i Lara, koje jednako predano sudjeluju u vinskoj priči i već su razvile izuzetna nepca. Održana je i prezentacija puta u Bordeaux čije su najistaknutije podrume Kozlovići obišli upravo osvajanjem Wow nagrade, Wow vino 2011. Za Santa Luciju 2008.!

Nakon Kozlovića, put je vodio u Bale gdje se nakratko u stanciji Meneghetti degustiralo Bijelo, Crveno, Merlot i Malvaziju, ali i izvrsna Meneghetti maslinova ulja….. I ovdje je potvrđeno: Istra je obećana zemlja  za vino i  maslinovo ulje.

Večera i noćenje u malom boutique hotelu La Grisa u Balama bili su točka na „i“ ovog hedonističkog dana. La Grisa je idealno mjesto za potpuno opuštanje i guštanje. Sve odiše gostoprimstvom i tradicijom, ali i suvremenim pristupom gastronomiji i gostu. Dočekala nas je ugledna i višestruko nagrađivana  sommelierka Karin Rupena Perdec te nas svojim pristupom uvjerila da je ipak sve u pozitivnim mislima i ljubavi i da s hranom i vinom ponajprije treba znati komunicirati . Večera od 5 sljedova bila je istinsko i znalačko sljubljivanje hrane i vina u punom smislu te riječi. Bravo i veliki aplauz za kuhara iz La Grise!  Ako ste u blizini Rovinja, nemojte si dopustiti da propustite priliku i ne svratite u ovaj očaravajući hotel.

Iako su Bale u ovo doba godine prilično pusto mjesto, osvojile su nas na prvu... kamene uličice, palače, zvonici i drvene škure u svim bojama, čak i noću sve osvijetljeno: romantično i pomalo tajnovito.

Nakon jutarnje kavice i bogatog doručka…pokret  prema Šišanu i vinariji Trapan. Trapan vina je mladi brand čiji je začetnik urbani vinar Bruno Trapan, dečko iz Pule koji je shvatio da ima ruku, nos i „mot“ za vino.  Ostalo je legenda. Njegova znatiželja, polet i neizmjerna ljubav prema ovom poslu rezultirali su kvalitetnim i visoko priznatim vinima kao što su: svježa malvazija (Ponente), odležana malvazija (Uroboros), rose' (Rubi), cabernet sauvignon (Nigra Virgo) te syrah (Shuluq).

The last but not least  Wow izlet završio je obilaskom  nevjerojatnih mladih žena, dviju  „vinarki“ sestara Pešurić. Slijedeći stoljetnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju obitelji, devedesetih godina započele su s proizvodnjom prirodnih pjenušavih vina u skromnim uvjetima, u selu Peršurići nedaleko od Poreča. U početku skromna proizvodnja od svega stotinu boca samo jedne vrste pjenušca s godinama se povećavala, a danas su najveći proizvođača prirodnih pjenušaca u Hrvatskoj.

Obitelj godinama stvara  prepoznatljivo ime MISAL i razvija paletu proizvoda sa čak sedam različitih prirodnih pjenušaca idealnih za sve  prigode: Misal Prestige, Misal Blanc des blanc, Misal Millennium, Misal Noir, Misal Rose, Misal Rouge.

S mnogo ljubavi i želje za uspjehom, prikupljenim znanjima i potrebnim uvjetima sestre Peršurić naprosto osvajaju. Tako su uz degustaciju svojih  muzirajućih pjenušaca osmislile i posebnu ponudu nazvanu: ''High life u Bačvi'' koja počinje u njihovoj vinariji , a nastavlja se u obližnjoj Konobi Milena. Rustikalna ali nimalo manje fina jela, prava, tradicionalna istarska kuhinja i specijaliteti kao što su pršut, sir, maslinovo  ulje, fuži s tartufima, njoki s gulašom, punjeni ravioli sa sirom, bakalar na bijelo, fritule….i još puno toga…Wow-ice su uživale u svemu redom uz  prekrasne pjenušce „by sestre Peršurić“.  Kiši usprkos, u toplom okruženju Milene, uz mirno vino (malvaziju), koje je sestrama „hobi“, bilo je predivno. Bolje reći, stvarno, a ipak – nestvarno (lijepo).

Istra se ponovo pokazala u najboljem svijetlu.  Ovdje usporedo (i da iskoristimo taj već pomalo previše često rabljen termin: sljubljuje) seoski, idiličan, iako ponekad itekako težak život sa svim tekovinama modernog doba.

A sve što vi  trebate učiniti je odabrati jedan ili dva podruma (pa i više njih) na vinskoj ruti, provjeriti radno vrijeme i krenuti u obilazak. Specijalizirani vodiči i karte dostupni su na turističkim punktovima, a domaćini čekaju da iz prve ruke upoznate sve etape njihovog rada. Nakon Istre ništa više neće biti isto.