WOW-ice odabrale najbolja hrvatska vina

| Wine and dine |

Akcija "Što žene žele" koju već četvrtu godinu za redom uspješno organizira udruga WOW prije par dana doživjela je svoj finale i to  u renomiranom zagrebačkom restoranu Balon.

Izbor za WOW vina zamišljen je kao svojevrstan „ženski“ izbor vrhunskih vina kušanih u prethodnoj godini. Pobjednička vina biraju se u nekoliko razina i to u 4 kategorije:  bijela, ružičasta, crvena i slatka vina. Izbor u kojem elektroničkom poštom priliku ima glasovati 150 redovnih članica udruge WOW i četiristotinjak WOW simpatizerki odvija se prema autorskoj listi sommeliera, a ove je godine tu čast imao Mario Meštrović, sommelier dipl. HSK (Membre de L´association de la sommellerie internationale, Commissioner pour Zagreb) i voditelj restorana Mon ami u Velikoj Gorici.

Finalisti izbora Što žene žele

U finale izbora ušla su tri bijela vina: Malvazija 2013., Kozlović; Pošip Intrada 2011., Krajančić  i Chardonnay Premium sur lie 2011. , WOW članice, vinarke Jasne Antunović.  Tri najbolje plasirana crvena su bila: Gran Teran 2009., Coronica; Syrah 2010. Korlat, Badel 1862 i Cabernet Sauvignon-Merlot 2011., Boškinac. Odabrana su i dva roséa: Rosé, Tomaz 2013. i Korta Katarina Rose 2013., Korta Katarina, kao i dva slatka vina, Rajnski Rizling 2011., Bodren  (Izborna berba  prosušenih bobica) i Graševina, Ledeno vino 2009., Galić.

Nagrade vina, dizajn Grupa

U posljednjoj, trećoj, fazi izbora - o pobjednicima u svakoj kategoriji odlučivao je žiri na slijepom kušanju u vinoteci i wine-baru Bornstein, u sastavu: Nevenka Škavić (3. Stupanj WSET), Martina Bek (2.stupanj WSET) i Barbara Županić (1.stupanj HSK), odreda vrlo stručne i verzirane u ocjenjivanju vina.

Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u WOW akciji Što žene žele - pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju konkretne nagrade, tj. vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju, što ove godine omogućuje Peugeot

WOW Grand Prix, Pošip Intrada Krajnčić

Nakon što je 2012., Gianfranco Kozlović zahvaljujući malvaziji Santa Lucia putovao u Bordeaux, 2013. Saša Senjković je zahvaljujući ružičastoj Spoži putovao u Champagnu, a prošle godine trijumfirao Moreno Coronica svojim teranom i – otputovao u Barcelonu i Penedes, na dodjeli u zagrebačkom restoranu Balon, koju je vodila WOW-ica Ljiljana Vinković i to u nazočnosti pedesetak članica udruge i predstavnika medija, proglašeni su ovogodišnji laureati.

  • U kategoriji ružičastih vina: Korta Katarina Rose 2013., Korta Katarina
  • U kategoriji crvenog vina: Syrah 2010. Korlat , Badel 1862
  • U kategoriji slatkog vina: Graševina, Ledeno vino 2009., Galić
  • U kategoriji bijelog vina: Pošip Intrada,2011. korčulanskog vinara Luke Krajančića, koji je ujedno osvojio WOW Grand Prix.

Čestitamo pobjednicima.