Vino od milijun kuna

| Wine and dine |

Najskuplje vino na svijetu
Najskuplje vino na svijetu

Ukoliko imate viška nešto više od milijun kuna, australijski proizvođač vina Penfolds upravo vas je riješio muka kako ih potrošiti. Vino "2004 Block 42" zatvoreno je u potpunosti u staklo te se nalazi u velikoj staklenoj ampuli. Najskuplje vino na svijetu napravljeno je u limitirnoj seriji od dvanaest komada, a sretni kupci uz vino dobijaju i posebnu svečanost otvaranja ove zaista posebne boce.

Najskuplje vino na svijetu
Najskuplje vino na svijetu

Kada vlasnici ovog rijetkog primjerka odluče otvoriti ampulu sa vinom, na ceremoniji otvaranja njihove boce mora prisustvovati i stariji predstavnik vinarije “Penfolds” kako bi vino i otvorio. On će otputovati bilo gdje na svijetu kako bi ampulu izvadio iz svoje staklene kutije i otvorio je koristeći posebno dizajniranu srebrnu rašpu. Vinar će zatim i pripremiti vino za početno kušanje te konzumaciju.

Najskuplje vino na svijetu
Najskuplje vino na svijetu

“2004 Block 42” je Cabernet Sauvignon napravljen od grožđa iz samo jednog vinograda i definitvno je najskuplje vino ikad prodano direktno iz vinarije. Onaj tko želi uživati u ovom luksuzu, izdvojiti će 1 029 840 kuna ($168,000). Cijenu mu u ove astronomsko visoke sfere podiže činjenica da je smješteno u staklenu ampulu koja djeluje kao skupltura, a koju je dizajnirao i ručno izradio australijski staklo-puhač Nick Mount.