Vinarija Petrač - oaza dobrog vina

| Wine and dine |

Vinarija Petrač

Wowice u zagorskoj oazi dobrog vina 

Nedavno su članice Udruge Wow (Žene i vino) na poziv Alice Petrač posjetile vinariju PETRAČ, na Hršak brijegu iznad Krapinskih toplica i degustirale njihova vina. Razgledale su i zagorske vinograde i jednu uistinu prelijepu i modernu vinariju, pravu oazu dobrog vina. Svojim su se očima, a i svim čulima uvjerile da vinarija Petrač u potpunosti zaslužuje naziv - Oaza dobrog vina.  Vinarija Petrač se doista može pohvaliti s dva vrhunska vinska podruma - bijelim i crvenim - koji su prekrasno uređeni, posjeduju vrhunsku tehnologiju, a opet, primjetno je da se vodilo računa o tradiciji i šarmu kakve podrumi i trebaju imati.

Vinarija Petrač
Vinarija Petrač

Vinogradi tvrtke Petrač  zasađeni su na ukupnoj površini od 5 hektara, bijelim sortama Graševine i Chardonnaya - 10.000 čokota te crvenim sortama Cabernet sauvignon i Merlot - 14.000 čokota. Od početka komercijalnog bavljenja proizvodnjom vina, akcent je stavljen na kvalitetu, što dokazuju osvojene medalje i priznanja na ocjenjivanjima u Hrvatskoj i Sloveniji. 

Petračevi vinogradi i čokoti
Vinogradi Petrač

Upravo je jučer stigla vijest da su na ovogodišnjem Decanteru dobili čak tri važna priznanja:

1) Chardonnay Ice Wine 2011  - Silver Medal

2) Chardonnay 2012 - Commended Wine

3) Stolno pjenušavo - 2002 Commended Wine

Sadnja Merlota i Cabernet sauvignona u ovom podneblju mogla bi se nazvati svojevrsnim eksperimentom obzirom da te sorte nisu tipične za to podneblje, a ujedno su najkvalitetnije sorte za proizvodnju crvenih vina.

Nakon što su čule mnoge zanimljivosti i razmijenile iskustva i mišljenja s karizmatičnim enologom vinarije Petrač, Igorom Horvatom, Wowice su degustirale vina uz finu domaću papicu, a sve iz vlastitog uzgoja.  Za dobrodošlicu ponuđen im je: 

Pjenušac Graševina (13% alk) 

Izuzetno pitko, živahno osvježavajuće no s karakterom, sasvim lijepe perlaže i dugog aftertejsta.  Pjenušac od sorte graševina bio je lijepo i osvježavajuće iznenađenje, a odlično se sljubljuje sa špekom Zagorskih brega.

Nakon toga, uz različita jela, slijedili su:

Graševina 2012. god (12,5% alk) 

Svježe, jako ugodnih kiselina sa svim aromatskim potencijalom grožđa koje je stiglo u podrum. Izrazito zrela i dobra godina! Dozrelog mirisa, ugodne kombinacije voćnih aroma s nježnim notama livadnog cvijeća.  Graševina, koja je kiselija sorta, u dobroj godini i na dobrom položaju rezultira takvim vinom kao što je ova Petrač Graševina 2012. Mekanih, uravnoteženih tj. ne jako izraženih kiselina ovu Graševinu će zasigurno moći piti i svi oni koji inače možda nisu ljubitelji ove sorte.

Chardonnay 2012.

Svježe lagano vino, izuzetno pitko, polusuho i bogatog tijela. Ugodnog aromatičnog mirisa.

Chardonnay 2009. (kasna berba,  16% alk)

Uvriježeno je da vina predikatnih berbi, kasnih berbi imaju velike ostatke neprovrelih šečera. No glavnom enologu vinarije Igoru Horvatu želja je bila napraviti potpuno suhu kasnu berbu bez ostatka neprovrelog šečera, što je s ovim vinom i uspio. Jedan dio grožđa dozrijevao je u hrastovim bačvama te se u vinu osjeća onaj karakteristični vanilija okus. Bogato, suho, s moćnih 16% alkohola koje mu nitko ne bi dao, ovo vino će definitivno zadovoljiti nepca ljubitelja kompleksnijih bijelih vina te onih željnih istraživanja.

Rosé 2010. - Merlot

Puno ekstraktniji i tamniji rosé od uobičajenih te jedan od rijetkih napravljenih od sorte Merlot, (i to ne samo u Hrvatskoj). Niže kiseline u vinu daju lijepu punoću te intenzitet. Rosé koji definitivno treba probati te u kojem se može lijepo uživati u lijeno, kasno sunčano popodne.

Karizma 2011. (cuveé Cabernet sauvignon i Merlot) tzv. zagorski bordeaux blend ;)

Vino koje će se tek pojaviti na tržištu, za sada 70% Cabernet sauvignona i 30% Merlota još malo glancaju svoje atribute u podrumu, dok u potpunosti ne pokažu svoju Karizmu. Čovjek ipak treba imati karizmu i hrabrost te se usuditi ići kontra stereotipima da bi posadio Cabernet Sauvignon usred Zagorja, a u ovom je slučaju rezultiralo vrhunskim vinom bordoškog stila. Cabernet sauvignon je maceriran 1 mjesec dok je Merlot odradio samo 10-ak dana iste. Taj uglađeni i mekani Merlot u ovom vinu ublažuje agresivnost i grubost Cabernet sauvignona te će se svidjeti svima koji vole moćna džentlmenska vina.  

Cabernet suavignon 2009., brq

Iako se radi o barrique vinu, on nije dominantan, jer se radi o drugom korištenju bačve pa je intenzitet drva vidno smanjen i sasvim se lijepo ukomponirao u ovaj Cabernet sauvignon. Vino je dugo macerirano (oko mjesec dana) te je malolaktika odrađena do kraja. Iz čaše ovog Cabernet sauvignona definitivno izviru sve karakteristike kraja i zemljišta. Mekano i „šljivasto“ na nosu, u ustima pokazuje svu svoju raskoš i uravnoteženost.  

Cabernet sauvignon (vrhunski) 2008.

Svatko u Cabernet sauvignonu nađe neke svoje asocijacije, ali neke osnovne asociraju na džem od šljiva… Ovaj definitivno asocira na prezrele, mesnate, tamnocrvene trešnje. Izuzetno zavodljivo vino koje vas može „obrlatiti“, prije negoli se snađete… Mekano je i sočno - poput najsočnijeg poljupca.

Jedna zanimljivost: "Reservatol" je jedan od najjačih antioksidanata. Nalazi se u tamnom voću pa tako i u crvenom grožđu, a analizom  je ustanovljeno da se u ovom vinu nalazi čak oko 18 mg reservatola, dok ga prosječno vino iz Bordeauxa sadrži oko 16 mg :) Dakle - logična preporuka: konzumirati!

Za oproštaj i kao "Šećer na kraju", serviran im je: 

Cabernet Sauvignon - ledena berba (12% alk)

Tko bi rekao da se od Cabernet sauvignona može napraviti ovakva ledena berba. Ovo vino vrijedi svake kune koju ćete potrošiti na njega! Grožđe se bere na - 14 stupnjeva, smrznuto je prešano da bi sav ostatak vode ostao u preši i takvim se postupkom dobio koncentrat šećera  ili „ sama duša ovog vinskog dragulja“. Dalje je prerađeno po klasičnom postupku prerade bijelog vina te stoga i nema intenzivnu crvenu boju crvenih vina, više je tamniji rosé.

WOW-ice, Vinarija Petrač
WOW-ice u Vinariji Petrač