Večera dalmatinskih chefova u OXBO restoranu

| Wine and dine |

OXBO restoran u hotelu DoubleTree by Hilton Zagreb predstavlja degustacijsku večeru u sedam slijedova, na kojoj će gostovati chefovi Ante Božikov i Vjeko Bašić. Večera se održava 17. ožujka u 20 sati, a cijena po osobi je 500 kuna. 

OXBO restoran hotela DoubleTree by Hilton Zagreb poznat je prije svega po vrhunskim steakovima koji se nabavljaju samo s Creekstone farme i to isključivo od Black Angus maturirane govedine u svim mogućim formama od fillet steaka do hangera i ribeye odreska. Obzirom da OXBO većina gostiju precipira kao steak restoran, što oni zasigurno i jesu, odlučili su ugostiti dva vrhunska dalmatinska chefa Antu Božikova i Vjeku Bašića koji vrlo uspješno spajaju modernu kuhinju s tradicionalnim mediteranskim namirnicama.

Ukusan degustacijski menu zaokružit će vrhunska vina iz poznate Vinarije Bibich koja se nalazi nedaleko Skradina čija vina se nalaze u restoranima diljem svijeta. Za poseban ugođaj pobrinut će se klapa Kampanel koji donosi uspješnu fuziju dalmatinske šansone, tradicionalnog a capella klapskog pjevanja i instrumenata kao što su mandolina i gitara.

Slijedovi hrane upareni s Bibich vinima:

Kamenica s lemon kavijarom

  • Bibich brut

Carpaccio od kovača s crnim tartufom

  • Debit 2016.

Capesante na kremi od crnog češnjaka i pire od čičoke

  • Pošip 2015.

Crni tagliolini s ježevom ikrom

  • PS 2015.

Sporo kuhani goveđi obrazi u portu, korijenasto povrće i palenta maturirana sa svježim sirom

  • Shiraz 2015.

Paška puina sa suhim smokvama, prošekom i krokantom

  • Ambra prošek

Vlasnik i chef Konobe Opat,  Ante Božikov,  poštuje  tradiciju prirodne i zdrave mediteranske kuhinje ali ne zazire od novih okusa i namirnica kojima nastoji oplemeniti kulinarski doživljaj svojih gostiju.  O njegovom gastronomskom izričaju pričaju mnogi domaći i strani kulinarski znalci te brojni nautičari željni dobre inovativne kuhinje u kojoj je tradicionalna kornatska „spiza“ doživjela renesansu okusa. Njegovo radno mjesto nalazi se u uvali Opat otoka Kornat unutar nacionalnog parka pa obilno koristi prirodan izvor namirnica koje se nalaze u moru kojim je okružen.

Vjeki Bašiću, vlasniku i chefu Konobe Boba na Murteru, imperativ  u kuhinji su vrhunske, svježe, organske namirnice biranog porijekla pretočene u raznovrsna jela kojima logično dominira raskošna ponuda morskih delicija. Kuhanje, dobra hrana, vino, fuzija modernih i klasičnih modela kulinarstva kao i spajanje raznih okusa, njegov su način života.

Bibich je obiteljska vinarija koja se proizvodnjom vina bavi kroz više generacija. Nalazi se u Plastovu pored Skradina, a osoba zaslužna za stavljanje Skradina na vinsku mapu je Alen Bibić, mlađi vinar i vinogradar koji stoji iza priče Vina Bibich. Njihova vina se nalaze na vinskim listama najboljih svjetskih restorana, u New Yorku, Tokiju, Stockholmu… “Bibich” kao brand prepoznat je među ljubiteljima vina kao drugačiji, poseban i zanimljiv.