Uskoro 1. Festival ružičastih vina

| Wine and dine |

 WOW - ŽENE I VINO ORGANIZIRAJU 1. FESTIVAL RUŽIČASTIH VINA

WOW-ice održale press konferenciju povodom Pink day-a
WOW-ice održale press konferenciju povodom Pink day-a

Danas je u atriju MUO, u Zagrebu održana tiskovna konferencija koja je predstavila 1. Međunarodni  festival ružičastih vina znakovitog naziva -Pink Day Zagreb. Festival će početi u 13.00 sati i trajati do 20.00 sati i to u petak  08.03.2013. u prostorima Muzeja za umjetnost i obrt na adresi Trga maršala Tita 10 u Zagrebu.

Udruga „WOW-žene i vino“ idejni je pokretač i organizator ovog festivala  posvećenog ružičastom vinu, ženama i njihovom zdravlju kao i humanitarnoj akciji za Autonomnu žensku kuću, a posjetitelji će moći uživati i u drugim sadržajima: edukaciji, kulturi i zabavi. Na tiskovnoj konferenciji uzvanicima su o ideji, programu i cilju festivala govorili: Sanja Muzaferija predsjednica udruge WOW žene i vino, Neva Tolle, koordinatorica Autonomne ženske kuće i Miroslav Gašparović, ravnatelj MUO.

Na prvi festival ružičastih vina do sada je prijavljen veliki broj hrvatskih vinara, vinara iz regije kao i nekoliko većih hrvatskih  vinskih distributera i uvoznika što garantira veliku paletu ružičastih vina i pjenušaca na manifestaciji.  Po prvi puta će se na hrvatskoj vinskoj sceni, na jednom mjestu, moći dobiti uvid u trendove ružičastih vina u Hrvatskoj i svijetu. Iako ova vina čine mali udio u hrvatskoj vinskoj proizvodnji, trend rasta potrošnje i proizvodnje istih je u porastu i ovaj festival ih u tome podržava.

Sam program festivala vrlo je raznolik i nuditi će posjetiteljima vinske degustacije i radionice, edukativna predavanja, predstavljanje knjige, izložbu čaša kao i neka druga ugodna iznenađenja. A kako su žene organizatorice ovog ružičastog festivala i kako će se festival održati na međunarodni Dan žena 08.03. logično je bilo da se na taj dan dogodi i humanitarna akcija namijenjena ženama u ovom slučaju Autonomnoj ženskoj kući koja je nevladina, neprofitna organizacija, čija je glavna aktivnost osiguravanje sigurnog mjesta za žene i njihovu djecu koji su preživjele zlostavljanje. U cilju podržavanja ove akcije poznati  dizajner Karim Rashid poklonio je sto ružičastih privjesaka koji će dobiti posjetitelji festivala koji budu najizdašnji donatori ove akcije. Da bi humanitarni dio bio što zanimljiviji, potrudit će se nekoliko viđenijih osoba iz javnog života čiji će zadatak biti potaknuti posjetitelje da sakupe što više donacija za Autonomnu žensku kuću.

WOW - Pink day
WOW - Pink day

Udruga WOW - Žene i vino službeno je osnovana prije 18 mjeseci, a utemeljila ju je naša poznata novinarka Sanja Muzaferija, vođena idejom o ženskoj nazočnostina vinskoj sceni. Drugim riječima: WOW je ponajprije namijenjen VINArkama, VINOtekarkama, noVINArkama, ENOloginjima, sommelierkama, ali i „običnim“ VINOljubiteljicama. WOW ističe nazočnost žena, ali time nikako ne isključuje muškarce.

Udruga je u proteklih godinu i pol dana zauzela važno mjesto na hrvatskoj, ali i europskoj vinskoj sceni. Za svoj dosadašnji rad dobila je priznanje i potporu za daljnji rad od francuske udruge žena Femmes et Vins du Monde, a prati ih i podržava Donatella Cinelli Colombini (predstavnica talijanske Udruge Donne del Vino i predsjednica Konzorcija Brunello di Montalcino). Udruga je uspostavila dobar odnos s Udrugom Acrobatie iz Bordeaux-a, s belgijskom udrugom Le vin des Femmes, s kalifornijskim ženama od vina, austrijskim ženama od vina i mnogim drugim s kojima će WOWice surađivati na svojim budućim projektima.