Upotrebljavate li mikrovalnu pećnicu?

| Wine and dine |

Štetnost mikrovalne pećnice

Štetnost mikrovalne pećnice

Danas skoro nema kućanstva koje nema mikrovalnu pećnicu. Sve samo da si olakšamo i pojednostavnimo život! Idealan kuhinjski aparat za brzo grijanje hrane, puno brže nego na klasičan način, a svi znamo, danas više nego ikad prije, vrijeme je novac! Jednostavna za korištenje, a za samo nekoliko minuta - imamo obrok spreman za jelo. Za klince pogotovo, jedna jako zgodna stvarčica, jer se na nju klinci ne mogu opeći kao na pećnicu ili štednjak. Dok roditelji rade, sami si zagriju obrok ili mlijeko... Ali, nisu svi moderni izumi baš tako dobri za nas... Mikrovalna pećnica je jedan takav aparat novijeg doba koji ipak nije sasvimbezazlen.  

Prvu mikrovalnu pećnicu izumio je Raytheon nakon Drugog svjetskog rata. Tada se nije činilo da će postati toliko važan izum za kućnu uporabu. Nekoliko godina kasnije, mikrovalne pećnice stekle su veliku popularnost za podgrijavanje prethodno kuhane hrane i kuhanja povrća, a tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, mikrovalne pećnice su postale nužnost. Danas ćete zaista rijetko naći kuhinju bez mikrovalne. U Americi čak preko 90% domova koristi mikrovalnu pećnicu u svakodnevnoj upotrebi za zagrijavanje hrane i za dnevnu pripremu obroka jer je to kako kažu, jednostavan i energetski učinkovit način pripreme hrane.

Međutim, mikrovalna pećnica koristi mikrovalna zračenja koja deformiraju molekularnu strukturu hrane. Sva valna energija mijenja polaritet iz pozitivnog u negativni i to sa svakim ciklusom vala. U mikrovalkama, promjene polariteta događaju se milijun puta u svakoj sekundi, a kao rezultat toga, mikrovalovi uništavaju zdrave hranjive tvari! Jeste li znali da je Sovjetski Savez zabranio mikrovalne pećnice 1976. godine? Hoće li isto to uskoro učiniti i Amerika? A ostali?

Mikrovalna pećnica
Mikrovalna pećnica

Evo što kažu neka najnovija istraživanja:

1. Mikrovalna pećnica je štetna za dječju hranu!

Prema jednom istraživanju u Minnesoti objavljenom još 1989. godine, kuhanje dječje hrane u mikrovalnim pećnicama je nezdravo i neprirodno. Boca zagrijanog mlijeka u mikrovalnoj pećnici  može štetno djelovati na dijete koje ga pije. Visoka temperatura mlijeka (zbog pregrijavanja) ne samo da može izgorjeti usta i grlo bebe, nego pare iz boce zbog prisutnosti zračenja plinova,  mogu uzrokovati da boca eksplodira. Možda se ti učinci mogu i izbjeći, ali je činjenica da mlijeko zagrijavano u mikrovalnoj može promijeniti molekularnu strukturu mlijeka, a to je nešto što zahtijeva pozornost. Mikrovalna zračenja mogu uzrokovati gubljenje hranjivih tvari iz mlijeka, što ih čini neprikladnim za potrošnju, jer zašto da dijete hranimo lažnim mlijekom? Puno sigurnije je zagrijati bocu pod mlazom tople vode, nego u mikrovalnoj pećnici .

2. Mikrovalovi mogu uništiti vašu krv!

Još jedno šokantno otkriće o mikrovalnim zračenjima dogodilo se kada je jedna medicinska sestra u bolnici u Oklahomi koristila mikrovalnu pećnicu za zagrijavanje krvi koja za transfuziju pacijenta.  Zbog transfuzije, bolesnik je odmah preminuo. Tada je dokazano da mikrovalovi ubrizgavaju neku destruktivnu tvar u našu hranu kada se zagrijavaju u istoj.

3. Mikrovalovi smanjuju razinu hemoglobina u krvi!

O tome koliko su mikrovalovi opasni za naše zdravlje, govori istraživanje koje je provedeno 1992. godine od Raum & Zelt-a, a koje je pokazalo da su se nakon konzumiranja mlijeka i povrća iz mikrovalne pećnice dogodile neke vidljive promjene u ljudskom organizmu. Hemoglobin kao važan sastojak krvi te leukociti koji tijelu daju imunitet su smanjeni, a bijela krvna zrnca, kolesterol i bakterije su se povećali, što je prilično alarmantan znak.

4. Mikrovalna pećnica može izazvati rak!

Dr. Hertel i Dr. Bernard H. Blanc surađujući na kliničkom istraživanju na Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju te Institutu za biokemiju proučavali su fiziologiju ljudskog tijela, a dr. Hertel je provodio eksperimente učinaka mikrovalova na nutrijenate iz ljudske krvi. Dokazao je da mikrovalna zračenja u potpunosti uništavaju hranjive tvari u hrani i mogu izazvati vrlo loše posljedice na ljudsko tijelo. Otkrio je da mikrovalovima hrana smanjuje hemoglobin u našem tijelu i povećava razinu kolesterola.

Kao što je vidljivo, mikrovalne pećnice zapravo nisu preporučljiva metoda kuhanja. Udobnost, lijenost, jednostavnost, opasnost i upotreba mikrovalne pećnice ili zdravlje uz korištenje konvencionalnih i sigurnijih načina pripreme hrane!?  Izbor je na vama!