Moja sestrična, Karolinka Biberović Čajko obožava peći kolače i torte, ali njezine Hola kocke su mi definitivno najdraže... Netko ih zove Crnokošuljaš, netko Čoko čoks, Mrak kocke a netko Hole kocke... Iako Karolina Hole kocke, kako i samo ime kaže - radi isključivo sa biljnim vrhnjem, ja koristim obično slatko vrhnje - i isto je super...
Vrijeme pripreme: 25 minuta
Vrijeme pečenja: 25 minuta
Vrijeme hlađenja: 2 - 3 sata
Temperatura pećnice: 180C
Veličina kalupa: 20x30 cm
Biskvit:
- 6 jaja – odvojeni žumanjci od bjelanjaka
- 6 žlica oštrog brašna
- 6 žlica šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 dl ulja
- 3 žlice kakaa
- 1 dl mlijeka
- prstohvat cimeta
Krema:
- ½ l Hola – biljnog slatkog vrhnja
- 25 dag čokolade za kuhanje
- rum (prema želji)
- naribana korica jedne naranče (prema želji)
- listići badema (prema želji)
Glazura:
- 2 dl Hola slatko vrhnje
- 15 dag čokolade
Zagrijte pećnicu na 180 C.
Biskvit: izmiješajte žumanjke, brašno, šećer, cimet, prašak za pecivo, ulje, kakao i mlijeko. Izmiksajte snijeg od bjelanjaka i dodajte u smjesu. Stavite na kalup koji premažite putrom (samo donji dio pleha, ne bočni!! jer inače se biskvit odvoji od kalupa pa krema curi sa strane) i pecite oko 25 minuta. Ako je neravan, malo ga ispikajte vilicom da ga izravnate.
Krema: u međuvremenu napravite kremu. Rastopite čokoladu za kuhanje i slatko vrhnje na pari u glatku i kremastu kremu te još toplu prelijte preko vrućeg biskvita. Možete dodati i naribanu koricu jedne naranče ili malo ruma ili ekstrakta od ruma. Možete posipati i listićima badema. Neka se hladi barem dva sata. Zatim stavite glazuru.
Glazura: otopite slatko vrhnje i čokoladu na pari i prelijte preko dobro ohlađenog kolača.