Ultimativni kolač - Hole kocke

| Wine and dine |

Hole kocke
Hole kocke

Moja sestrična, Karolinka Biberović Čajko obožava peći kolače i torte, ali njezine Hola kocke su mi definitivno najdraže... Netko ih zove Crnokošuljaš, netko Čoko čoks, Mrak kocke a netko Hole kocke... Iako Karolina Hole kocke, kako i samo ime kaže -  radi isključivo sa biljnim vrhnjem, ja koristim obično slatko vrhnje  - i isto je super...

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Vrijeme pečenja: 25 minuta

Vrijeme hlađenja: 2 - 3 sata

Temperatura pećnice: 180C

Veličina kalupa: 20x30 cm

Biskvit:

  • 6 jaja – odvojeni žumanjci od bjelanjaka
  • 6 žlica oštrog brašna
  • 6 žlica šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 dl ulja
  • 3 žlice kakaa
  • 1 dl mlijeka
  • prstohvat cimeta

Krema:

  • ½ l Hola – biljnog slatkog vrhnja
  • 25 dag čokolade za kuhanje
  • rum (prema želji)
  • naribana korica jedne naranče (prema želji)
  • listići badema (prema želji)

Glazura:

  • 2 dl Hola slatko vrhnje
  • 15 dag čokolade

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Hole kocke
Hole kocke

Biskvit: izmiješajte žumanjke, brašno, šećer, cimet, prašak za pecivo, ulje, kakao i mlijeko. Izmiksajte snijeg od bjelanjaka i dodajte u smjesu. Stavite na kalup koji premažite putrom (samo donji dio pleha, ne bočni!! jer inače se biskvit odvoji od kalupa pa krema curi sa strane) i pecite oko 25 minuta. Ako je neravan, malo ga ispikajte vilicom da ga izravnate.

Krema: u međuvremenu napravite kremu. Rastopite čokoladu za kuhanje i slatko vrhnje na pari u glatku i kremastu kremu te još toplu prelijte preko vrućeg biskvita. Možete dodati i naribanu koricu jedne naranče ili malo ruma ili ekstrakta od ruma. Možete posipati i listićima badema. Neka se hladi barem dva sata. Zatim stavite glazuru.

Glazura: otopite slatko vrhnje i čokoladu na pari i prelijte preko dobro ohlađenog kolača.