U Zagrebu konačno počinje PLACe market – projekt koji dovodi život na Dolac

| Wine and dine |

Place market

Idući petak svi jedemo na Dolcu

Nedavno je u Zagrebu najavljen PLACE market, nacionalni projekt revitalizacije tržnica kojemu je cilj oživjeti hrvatske tržnice nakon radnog vremena. Tako svakog petka u sunčanom periodu tržnice nakon radnog vremena postaju prirodna pozornica za predstavljanje lokalnih specijaliteta, lokalne kulture i lokalnog života, jednostavno rečeno – mjesto druženja i zabave.

Place market

Nakon extra uspješnog prvog djela projekta koji se održavao na splitskom Pazaru gdje su sudjelovali i kuhali neki od najkvalitetnijih hrvatskih ugostitelja i chefova poput restorana Dvor i chefa Hrvoja Zirojevića, restorana ZOI,  Zrna Soli, Kinoteke i chefa Jurice Jantoleka, Pinku fisk&winea, Artičoka, Šuga, Mazzgoona, pobjednika Masterchefa Ivana Temšića i njegovog novog restorana eVALA1903, Bokerie, Uje Oil bara, Ka doma, Sexy Cowa, Make Make, Pokus street fooda, The Daltonista te Barbarossa bara, projekt se konačno seli u Zagreb koji će mu i ubuduće biti baza.

Place market, Hrvoje Zirojević

Iako je PLACE market u Zagrebu trebao početi već ovaj petak, 2.lipnja, zbog najavljenog lošeg vremena te potencijalnih pljuskova i grmljavine prvo se izdanje pomiče za idući petak, 9.lipnja. Tako u svojim kalendarima iduća skoro dva mjeseca rezervirajte petke jer od idućeg petka 9.6. pa sve do 14.7. svaki sunčani petak cijeli grad je pozvan na veliko gourmet druženje na Dolcu. Nakon radnog vremena, Dolac će se pretvoriti u veliki restoran i izletište na otvorenom gdje će kuhati neki od ponajboljih zagrebačkih ugostitelja i chefova koji će se iz petka u petak rotirati i svaki nas petak ponovo iznenađivati sa svojom ponudom i specijalitetima.

Place market

Od Brooma 44, Ficleka i Placa kojima je Dolac ionako dom restorana, do Bistroa Apetit by Marin Rendić, chefa Maria Mihelja, chefa Christiana Misirače, resTača s cheficom Vesnom Miletić na čelu, Rougemarina i Marina Medaka, Taike by Sherpa čija će  jela potpisivati Ivana Bekavac, Mašklin i Late,  Meat the Kinga, SOI fusiona, Amelia,  Begs plant based streetfooda,  Areperie Maracay, novog resorana koji se uskoro otvara La Central,  Cunamija, Vinkla, La Riserie do brojnih drugih chefova i ugostitelja koji će petcima biti dio ovog projekta.

Place market

Purica s mlincima, skradinski rižoto, punjene paprike, pohanci, kamenice, jakobove kapice, kaiseršmarn, tuna tataki, pljukanci s lososom i kozicama, fuži sa šumskim gljivama i pršutom, tuna u šalši,  hobotnica na galicijski način, pincho moruno, sendvič sa srdelama…. Samo su neka od jela u kojima ćete moći uživati po fer cijenama. Znamo svi da uz vrhunsku klopu ide jednako dobro i piće, za što će se pobrinuti Gingle Bells i Tipsy šankovi.

Place market

Osim vrhunske klope i cuge, tu je naravno i glazba, live svirke te dj nastupi. Jedna od zanimljivosti svakako će biti i štand Instituta za razvoj i međunarodne odnose koji će u suradnji sa Suzy Josipović Redžepagić predstaviti projekt Klimatske kuharice o utjecaju gastro sektora na emisiju CO2 i klimatske promjene. Projekt  financira Europska unija kroz  Erasmus + program.

Place market

Na Dolcu će se naći i kutak za OPG-ove s „oznakom „Plavi ceker“ koji je znak kvalitete i koji je namijenjen označavanju, isticanju te promociji najkvalitetnijih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz cijele Hrvatske koji se plasiraju na tržište Grada Zagreba pod motom „Od hrvatskog polja do zagrebačkog stola-jamči Zagreb“. Svi proizvodi iz  „Plavog cekera“ su visokokvalitetni i dodatno provjereni u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i Prehrambeno biotehnološkom fakultetu. Tako će se na PLACE marketu naći neki od najkvalitetnijih proizvođača meda, likera, vina, džemova, rakija, domaćih mesnih delicija, sireva, sokova i  voćnih sirupa, ulja,  raznih namaza od povrća te drugih proizvoda….“

Place market
Place market

Sve u svemu, čini se kako vrhunska gastronomija, život i super zabava dolaze na Dolac.

Place market
Place market
Place market

Ovaj projekt realiziran je u suradnji s generalnim partnerom Cocktom, partnerima Jamnicom, Hendricksom, Thomas Henryem, Staropramenom, Pienom, uz potporu Hrvatske turističke zajednice, TZ Zagreb te TZ Split.

Place market
Place market