Tri čaše šampanjca tjedno poboljšavaju pamćenje

| Wine and dine |

Novo istraživanje pokazalo je kako je šampanjac odličan za naše pamćenje i kako samo tri čaše tjedno mogu pobljšati sposobnost pamćenja. Znanstvenici vjeruju kako ovo piće može pomoći i kao prevencija protiv raznih oboljenja koja se tiču mozga poput demencije i Alzheimerove bolesti. Poznavatelji šampanjca diskutirali su o njegovim beneficijama. Pisac krimi romana John Mortimer rekao je davno kako pije čašu šampanjca svako jutro te da je to tajna dugog života. Umro je u 85. godini.

Sastojci koji nam pomažu da ne zaboravljamo pronađeni su i u crnom grožđu Pinot noir i Pinot meunier, koji se koriste za pravljenje šampanjca. "Ovo grožđe se koristi za izradu crvenog vina i do sada je napravljeno mnogo istraživanja o utjecaju crvenog vina na zdravlje ljudi, no zanimalo me da li šampanjac krije ikakve zdravstvene atribute", rekao je biokemičar Jeremy Spencer koji je vođa studije. Folna kiselina koja se nalazi u šampanjcu je ta koja poboljšava pamćenje.

Spencer preporučuje svima koji imaju preko 40 godina da piju dvije-tri čaše šampanjca tjedno. "Demencija vjerovatno počinje u 40-ima i ide sve do 80-ih godina. Stariji ljudi većinom ne žele to priznati te se zato preporučuje da u ranijim godinama počnete konzumirati ove sastojke koji se nalaze u šampanjcu", rekao je Spencer.