Torta od sira i čokolade

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Torta s ricottom i komadićima čokolade
Torta s ricottom i komadićima čokolade

Volim sve torte sa sirom jer volim slatki sir. Čak sam i slani štrudl od sira nekad znala uvaljati u šečer... Ricotta, taljanski svježi kravlji sir je dosta laganiji od našeg svježeg kravljeg sira, ali kad ga dobro izmiksam - okus je isti, tako da slobodno ricottu zamjenite bilo kojim kravljim sirom. U originalu ova tortica od ricotte i s komadićima čokolade nije čisti keto, ali u zadnje vrijeme radim je u keto varijanti (bez šečera i ugljikohidrata), javorov sirup zamijenila sam stevijom ili eritritolom, a rižino brašno s bademovim ili kokosovim.

Recept: TORTA OD RICOTTE I ČOKOLADE

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

Vrijeme pečenja: 40 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 4 jaja (odvojeni žumanjci od bjelanjaka)
  • 12 dag javorovog sirupa bez šećera (ili za one na ketu – 2 žlice stevije ili neki drugi zaslađivač)
  • Korica 1 naranče
  • 80 dag sira ricotte (ili nekog drugog svježeg kravljeg sira)
  • 20 dag rižinog (za one na keto dijeti – bademovo ili kokosovo brašno)
  • Aroma vanilije ili naranče – prema želji
  • 10 dag tamne čokolade (komadići)

Zagrijte pećnicu na 180C.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

U jednoj posudi izmiksajte žumanjke s javorovim sirupom (ili nekim drugim zaslađivačem), aromu i koricu naranče pa dodajte sir ricottu i brašno.

Posebno izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih žlicom vrlo oprezno umiješajte u smjesu te smjesu sipajte u okrugli kalup za torte, prethodno premazan putrom i pobrašnjen brašnom.

Tamnu čokoladu narežite na sitne komadiće pa posipajte smjesu.

Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 40 minuta.  

Torta može stajati u hladnjaku do 3 dana.

Torta s ricottom i komadićima čokolade
Torta s ricottom i komadićima čokolade