Volim sve torte sa sirom jer volim slatki sir. Čak sam i slani štrudl od sira nekad znala uvaljati u šečer... Ricotta, taljanski svježi kravlji sir je dosta laganiji od našeg svježeg kravljeg sira, ali kad ga dobro izmiksam - okus je isti, tako da slobodno ricottu zamjenite bilo kojim kravljim sirom. U originalu ova tortica od ricotte i s komadićima čokolade nije čisti keto, ali u zadnje vrijeme radim je u keto varijanti (bez šečera i ugljikohidrata), javorov sirup zamijenila sam stevijom ili eritritolom, a rižino brašno s bademovim ili kokosovim.
Recept: TORTA OD RICOTTE I ČOKOLADE
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 4 jaja (odvojeni žumanjci od bjelanjaka)
- 12 dag javorovog sirupa bez šećera (ili za one na ketu – 2 žlice stevije ili neki drugi zaslađivač)
- Korica 1 naranče
- 80 dag sira ricotte (ili nekog drugog svježeg kravljeg sira)
- 20 dag rižinog (za one na keto dijeti – bademovo ili kokosovo brašno)
- Aroma vanilije ili naranče – prema želji
- 10 dag tamne čokolade (komadići)
Zagrijte pećnicu na 180C.
Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
U jednoj posudi izmiksajte žumanjke s javorovim sirupom (ili nekim drugim zaslađivačem), aromu i koricu naranče pa dodajte sir ricottu i brašno.
Posebno izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg pa ih žlicom vrlo oprezno umiješajte u smjesu te smjesu sipajte u okrugli kalup za torte, prethodno premazan putrom i pobrašnjen brašnom.
Tamnu čokoladu narežite na sitne komadiće pa posipajte smjesu.
Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici 40 minuta.
Torta može stajati u hladnjaku do 3 dana.