Top 20 najljepših terasa restorana u Zagrebu

| Wine and dine |

Lista top 20 naljepših i najopuštajućih restauranskih terasa u Zagrebu
Najljepše terase u Zagrebu

S toplijim danima, ugostitelji prvo vade i uređuju svoje terase, a svi pravi Zagrepčani i stanovnici Zagreba znaju kako su vrući proljetni i ljetni dani i noći najugodnije na nekim od najljepših terasa u gradu. Terase, kao i centar grada, zadnjih godina doživljavaju procvat i niču na najneobičnijim, ali i na vrlo kreativnim mjestima, a njihovo uređenje sve je maštovitije. Danas vam donosimo najljepše terase restorana u Zagrebu, dakle one na kojima se može jesti jer ima li bolje od vikend ručka u skrivenoj prirodnoj oazi u samom centru grada ili pak uživanja u hrani s drugom polovicom ili prijateljima kroz vruću zagrebačku večer.

Terasa Oleander/Zinfandel, Hotel Esplanade

Hotel Esplanade
Hotel Esplanade

Oleander, terasa najluksuznijeg zagrebačkog hotela, hotela Esplanade koja se smjestila u samom središtu Zagreba, već je desetljećima kultno mjesto zagrebačkog društvenog života. Osim u hrani restorana Zinfandel, gosti terase mogu uživati u okolišu koji po ničemu ne odaje da se nalazite upravo u Zagrebu. Jedinstven ambijent dobiven oleandrom te predivnim pogledom na bogati vrt ovu terasu čini najraskošnijim vanjskim prostorom u Zagrebu.

Dubravkin put, Dubravkin put

Dubravkin put
Dubravkin put

Jedna od najljepših terasa u gradu smjestila se u šumi ispod Tuškanca i Gornjeg grada, u nastavku nekad kultnog zagrebačkog kluba Saloon za kojim danas pravi Zagrepčani tuguju. Sam smještaj restorana dovoljan je da Dubravkin put bude na ovoj listi, a ako uzmemo u obzir da se radi o jednom od najpoznatijih zagrebačkih restorana koji ima vrhunski jelovnik te vinsku kartu koja godinama dobiva nagrade, uspjeh je zagarantiran.

Baltazar, Nova Ves

Baltazar, Nova Ves
Baltazar, Nova Ves

Jedan od kultnijih zagrebačkih restorana, oduvijek ima predivnu terasu, a nedavno se i dodatno proširio, postavio sjenice i stolove u vrt te uredio okoliš čime je svojim gostima omogućio da uživaju u predivnom miru i zelenilu usred Kaptola. Osim u odličnoj karti, u Baltazaru možete uživati u raznim događanjima i gostovanjima ponajboljih hrvatskih chefova.

Bistro Apetit, Jurjevska

Bistro Apetit, Jurjevska
Bistro Apetit, Jurjevska

Apetitova terasa s razlogom je jedna od najljepših u gradu, raskošan vrt, stolovi u sjenici, pogled na mirogojske kupole prekoputa. Uz sve to, ponuda koja je dvije godine za redom ovaj restoran činila najboljim u Hrvatskoj koji se i sada nalazi na visokom četvrtom mjestu daje dodatne pluseve ovoj terasi

Mano, Medvedgradska

Mano, Medvedgradska
Mano, Medvedgradska

U zgradi zagrebačke Gliptoteke, u Medvegradskoj na divnoj terasi Mana uopće nemate dojam da ste u samom centru grada. Iako ne u potpunosti zakrivena od same ceste pa uvijek možete baciti pogled na svoj automobil, pruža neki sasvim ugodan i opuštajući gradski ugođaj. Iako dosta mala terasica, idealna je za ljetne ručkove, ali romantične večere. 

Prasac, Gornji grad

Prasac, Gornji grad
Prasac, Gornji grad

Restoran Prasac vlasnika Dina Galvagna koji bez terase ima samo nekoliko stolova i prima malo ljudi s terasom u samom srcu Gornjeg grada itekako živne. Terasa je smještena i gleda na Zagrepčanima ljeti omiljeno mjesto u gradu, Strossmayerovo šetalište, a jednako je atraktivna i noću i danju jer se s nje pruža pogled na romantične zagrebačke krovove.

Balon, Boćarski dom, Prisavlje

Restoran Balon
Restoran Balon

Još jedan kultni restoran na ovoj listi svojim posjetiteljima u ljetnim danima nudi predivnu veliku terasu u hladu okruženu zelenilom. Osim uvijek odličnog menija tu su i raznorazni dodatni sadržaji poput jazz večeri.

Okrugljak, Mlinovi

Okrugljak, Mlinovi
Okrugljak, Mlinovi

Jedan od zagrebačkih restorana koji se ne smije preskočiti kada govorimo o ambijentu i terasi. Velika vanjska terasa, vrt, potočić, vječni hlad, a i podsljemenska zona čini ga u ljetnim mjesecima idealnim bijegom u hladnije.

Vinodol, Teslina

Vinodol, TeslinaVinodol, Teslina
Vinodol, Teslina

Terasa restorana Vinodol osim ljeti, zbog staklenog krova i grijača, funkcionira i van ljetnih mjeseci no nekako nam je ipak draža ljeti. Pruža odličan bijeg iz samog centra Zagreb i dovoljno je samo da uđete u dvorište u Teslinoj kako bi imali osjećaj da ste negdje drugdje.

ResTač, Vrhovec
ResTač je savršena kombinacija dobre hrane i odličnog ambijenta s terasom koja se smjestila na samom vrhu brijega Vrhovec okrenutog prema Sljemenu. Ono što ovu terasu čini odličnom za ljetnih vrućina je što bez obzira na ljetnu sparinu na njoj uvijek puše lagani povjetarac, što boravak čini puno ugodnijim. 

Carpaccio, Teslina

Carpaccio, Teslina
Carpaccio, Teslina

Na samoj Teslinoj smjestila se terasa restorana Carpaccio i iako nije smještena u prirodu niti je zakrivena u nekom prolazu, već se nalazi na samoj ulici, ova terasa je neodoljivo šarmantna i daje neki fini gradski štih. Pomalo odvojena biljkama i natkrivena velikim suncobranima, goste odvaja od osjećaja gradske vreve, a ipak pruža onaj osjećaj da se nalazite u samom središtu događanja, baš kao i u mnogim europskim gradovima gdje su takvi restorani uobičajeni.

Basement. Tomićeva

Basement, Tomićeva
Basement, Tomićeva

Za ovu smo se terasu odlučili jer je prava "Zagreb, tak te imam rad" terasa. Uvučena u Tomićevu ulicu, kraj zagrebačkog simbola, Uspinjače, s pogledom na Ilicu i stara pročelja u jednoj od najzanimljivijih gradskih ulica, Tomićevoj ova terasa sve je suprotno od onih na našoj listi. Ona ne bježi od toga da ste u Zagrebu, ona vas stavlja u samo srce Zagreba i upravo je to njen čar.

Pod gričkim topom, Zakmardijeve stube

Pod gričkim topom, Gornji grad
Pod gričkim topom, Gornji grad

Kad smo već u tom dijelu gradu, valja spomenuti restorančić koji nije toliko poznat po svojoj gastro karti već po neodoljivom smještaju. Smješten u produžetku Tomićeve ulice, na Zakmardijevim stubama, podno Gričkog topa, ovaj restorančić sa svojom terasom koja ima pogled na cijeli grad priča jednu zanimljivu priču.

Lari i Penati, Petrinjska

Lari&Penati
Lari&Penati

Lari i Penati prvi je nagovijestio dolazak malih bistroa u sam centar grada i do danas se nametnuo kao definitivno it mjesto u gradu. Njegova mala terasa uvijek puna zanimljivih gostiju daje vam osjećaj da se nalazite u nekoj uličici u Milanu na Aperitivu gdje je odlična zabava. Visoki stolovi, kreativni detalji, biljke, odlična dnevna hrana i dobro vino čine terasu Lari & Penatija mjestom koje morate posjetiti i gdje ćete zagarantirano uživati.

Mali bar, Vlaška

Mali barMali bar
Mali bar, Vlaška

Još jedan mali bistro sa zanimljivom hranom koju potpisuje Ana Ugarković, a koji se smjestio u centru grada ima urbanu, a jednostavnu terasu. Uvučena u stražnje dvorište s dodatkom zanimljivog krovnog djela, ovo je terasa na kojoj ćete se poželjeti družiti s prijateljima tijekom vrućih ljetni večeri. 

Izletište Zelenjak, Zelenjak

Izletište Zelenjak, Zelenjak
Izletište Zelenjak, Zelenjak

Jedan totalno nepretenciozni kultni zagrebački obiteljski restoran omiljena je vikend destinacija brojnih Zagrepčana. Velika sunčana terasa u cvijeću i biljkama zapravo je dvorište obiteljske kuće, a u kombinaciji sa zagrebačkim pohancima i domaćim krumpirom čini nekima najdražu terasu u gradu.

Rougemarin, Folnegovićeva

Rougemarin
Rougemarin

Velika terasa mjesta gdje se poslužuju najbolji hamburgeri u gradu dovoljan je razlog za jesti burgere i meso i u ljetnim mjesecima. Kada se doda da se terasa proširila na travnjak, da je cijeli restoran vrlo opušten, a da je i karta proširena i pruža svašta lijepo, Rougemarin postaje mjesto koje obavezno treba posjetiti u danima pred nama.

Fešta, Gračanska cesta
Nekadašnji vlasnici Gušta na Markuševcu, svoj su provjereni recept doveli na početak Gračanske ceste pod nazivom Fešta. Domaća hrana i drvena terasa idealna za vikend uživanje u finim, dugim ručkovima jednostavno nas mame iz kuće.

Kulinarijat, Opatovina

Kulinarijat, Opatovina
Kulinarijat, Opatovina

Mali slatki restorančić koji uz restoranski dio, djeluje i kao slastičarnica smjestilo se na nekadašnjem ultimativnom mjestu za druženja i izlaske, zagrebačkoj Opatovini. Iako Opatovina zadnjih godina nije mjesto pretjeranih okupljanja, dvije terase Kulinarijate pružaju pravi zagrebački ugođaj. Jedna manja terasa smjestila se na Opatovini, a nama je draža ona druga koja gleda na Tkalčićevu ulicu. 

Šestinski lagvić

Šestinski lagvić
Šestinski lagvić

Nikako ne možemo ne spomenuti ljeti definitivno najhladniju terasu u gradu, smještenu podno Sljemena. Ovom starom zagrebačkom restoranu najveća je prednost upravo golema terasa okružena šumom i naravno fantastičan pogled na Zagreb.