Top 10 svjetskih restorana 2015. godine prema TripAdvisoru

| Wine and dine |

Martin Berasategui, Lasarte, Španjolska

TripAdvisor nedavno je objavio listu 10 najboljih svjetskih restorana prema mišljenu korisnika - nažalost, među prvih 10 nije se našao ni jedan hrvatski, no ako nas imalo tješi, niti jedan američki. Europa je sasvim ozbiljno kulinarski i gastronomski pokorila ostatak svijeta, pogotovo neizostavna francuska kuhinja, no iznenađujuće dobre restorane pronaći ćete i u zemlji za koju se smatra da je stanovništvo najmanje gastronomski osviješteno - u Velikoj Britaniji. Riječ je naravno o restoranima koje krase Michelinove zvjezdice: s jedne strane provjerena tradicionalna kuhinja s elementima budućnosti, a s druge strane strogo suvremena i molekularna kuhinja. 

Prvi na ljestvici našao se restoran s čak tri Michelinove zvjezdice, nedaleko od malog španjolskog suvremenog grada Lasarte-Oria, imena Martin Berasategui gdje glavnu riječ vodi španjolska kuhinja. Unutrašnjost je lijepo stilski uređena i nenametljiva - jedino što se ističe su dva starinska kamina i besprijekorni stolnjaci te postavke za koje se brinu poslužitelji u rukavicama. Svaka stavka na jelovniku ima datum koji ukazuje kada je jelo prvi puta napravljeno - jelo iz čak 1995. godine još uvijek je među 5 najtraženijih! Prezentacija jela je izuzetna, poput umjetničkih djela na tanjuru ili stalku, a cijena objeda u tri slijeda s buteljkom vina iznosi 500 eura po osobi. 

U nastavku pogledajte fotografije ostalih 9 restorana koji također svojim izgledom, uređenjem, atmosferom i jelovnikom osvajaju nepca diljem svijeta.

2. Europa, Montreal, Quebec, Kanada (francuska kuhinja)

Europa, Montreal, Quebec, Kanada

3. Maison Lameloise, Chagny, Francuska (francuska kuhinja)

Maison Lameloise, Chagny, Francuska

4. Adam's restaurant, Birmingram, UK (engleska kuhinja)

Adam's restaurant, Birmingram, UK

5. Restaurant Sat Bains, Nottingham, UK (engleska kuhinja)

Restaurant Sat Bains, Nottingham, UK

6. Geranium, Kopenhagen, Danska (europska/danska kuhinja)

Geranium, Kopenhagen, Danska

7. PIC, Valence, Francuska (francuska kuhinja)

PIC, Valence, Francuska

 8. NARISAWA, Minato, Japan (japanska/azijska kuhinja)

NARISAWA, Minato, Japan

9. Le Manoir Aux Quat Saisons, Great Milton, UK (francuska kuhinja)

Le Manoir Aux Quat Saisons, Great Milton, UK

 10. Epicure, Pariz, Francuska (francuska kuhinja)

Epicure, Pariz, Francuska