Tko su najbolji hrvatski kuhari u 2015.?

| Wine and dine |

Kuhanje
Tko su najbolji hrvatski kuhari - 2015.

Pratili smo ove godine i našu gastro scenu te razgovarali s našim prijateljima, gastro stručnjacima poput Veljka Barbieria, poznatog književnika, publicista i propagandista, ali i sjajnog kuhara, s Radovanom Marčićem, priznatim redateljem, scenaristom i piscom te velikog poznavaoca hrvatske gastro scene i s Reneom Bakalovićem gastronomadom i poznatim novinarom te vam donosimo njihove liste za koje moramo napomenuti da su nasumičan izbor ponajboljih hrvatskih kuhara i nisu rangirani po redosljedu kvalitete. Neki su stariji, neki mlađi, neki poznati i priznati, neki širem krugu još nepoznati, ali svi gastroumjetnici se slažu u jednom - kuhanje je in! Velika ljubav za sve kuhare, ali i za one koji vole dobro papati.

Izbor ponajboljih hrvatskih kuhara Radovana Marčića je slijedeći (bez redosljeda):

 • Dino Galvagno
 • Tomica Gretić
 • Raul Lajtman
 • Andrej Barbieri, Zdravko Tomšić
 • Tomislav Škunca, Marin Medak, Tvrtko Šakota, Priska Thurnig
 • Marco Sasso, Darko Dragojlović, Rudolf Štefan
 • Mira Zrnić
 • Corrado Pellizzer
 • Marko Prižmić
 • Stjepan Grgos, Zoran Brajčić...

Veljko Barbieri je izdvojio slijedeće kuhare (bez redosljeda po kvaliteti kuhanja):

 • Tomislav Kožić
 • Braco Sanjin
 • Andrej Barbieri
 • Vesna Miletić
 • Ana Ugarković
 • Zlatko Marinović
 • Tomislav Vranić
 • Aco Džaja
 • Hrvoje Zirojević
 • Goran Staničić...

Odabir Renea Bakalovića je slijedeći (naravno, bez redosljeda) :

 • Raul Lajtman
 • Vesna Miletić
 • Ana Ugarković
 • Christijan Misirača
 • Priska Thurnig
 • Vesna Bibić
 • Marin Medak
 • Zoran Ožegović
 • Špiro Pavlić
 • Škunca Tomica...

Andrej Barbieri - mlađi brat poznatijeg Veljka Barbieria, vrhunski je kuhar koji je radio u niz restorana diljem svijeta, na Siciliji, Sardiniji, Kreti i Španjolskoj,  a danas vodi kuhinju poznatog opatijskog restorana Bevanda. Andrej je također chef i suvlasnik bistroa Conca d' oro u Rijeci.

Andrej Barbieri
Andrej Barbieri

Tom Gretić - po mnogima najbolji hrvatski chef, Zagrepčanin s Trešnjevke, kuhao je od zagrebačkog Sheratona do niza restorana u Europi, ali i Africi i na Bliskom istoku. Kuhao je i u poznatom hotelu Dolder Grand u Zurichu gdje je kuhao i za mnoge svjetske zvijezde. Ove godine kuhao je i u legendarnom restoranu Ikarus u Hangaru 7, koji je poznat po tome da od 2008. ugošćuje na mjesec dana najpoznatije svjetske chefove.

Predstavljanje drugog Dolce Vita festivala
Predstavljanje drugog Dolce Vita festivala

Zlatko Marinović, Splićanin, vlasnik restorana Noštromo i dvostruki Zlatni kuhar Hrvatskog kuharskog saveza te Srebrni kuhar Mediterana još uvijek slovi za jednog od najboljih, ne samo u Hrvatskoj nego i šire. I njegovi sinovi Davor i Domagoj, oba dva vrhunski nagrađivani kuhari kuhaju zajedno s tatom i ne prepuštaju pedijastal nikome.

Zlatko marinović Noštromo
Zlatko marinović Noštromo

Vesna Miletić, Istrijanka, diplomirana politologinja, ujedno i vlasnica poznatog zagrebačkog restorana Tač koji već godinama slovi kao jedan od najboljih obiteljskih restorana s domaćom kuhinjom, cijenjena je od svojih kolega kao vrsna kuharica.

Dino Galvano - vrhunski chef, po nekima i najbolji, kuhao u Licitarskom srcu, People’su, Sorrisu i Placi, a onda otvorio svoj restoran Prasac i kasnije 5/4. Široj publici poznat je kao strogi šef TV shova Masterchef što se pomalo može objasniti životom i školovanjem u Njamačkoj.

Ana Ugarković, simpatična Siščanka najpoznatija je naša kuharica. Iako je završila studij grafičkog dizajna, hrana i kuhanje su joj oduvijek bili zanimljiviji. Otvorila je svoj restoran Mali bar u Vlaškoj ulici u Zagrebu kojeg vodi, ali i kuha i priprema svoja savršena jela.

Predstavljanje Cro-wine aplikacije
Ana Ugarković i Mare Milin

Tomislav Kožić, veseo i simpatičan zagorski šef, zadnjih nekoliko godina šef kuhinje restorana Academia u Bluesun hotelu Kaj, nekoliko godina bio je i pobijednik raznih kulinarskih manifestacija, a prošle godine je radio i u Londonu u nekoliko restorana s jednom i dvije Michelinove zvijezdice.

Braco Sanjin - majstor kuhar I. reda, ujedno jedan od utemeljitelja Saveza kuhara mediteranskih i europskih regija, nakon godina rada po mnogim uglednim talijanskim restoranima od kojih se najduže zadržao u Madoni di Campiglio i mnogim restoranima na Jadranu, danas je chef poznatog restoranau Kadena u Splitu.

Braco Sanjin, FB
Braco Sanjin, FB

Priska Thurnig - Kanađanka švicarskih korijena, radila je od Zuricha preko hotela Palace u Dubrovniku, Restoranu L u Rovinju do današnjeg Dubravkinog puta u kojem radi zadnju godinu.

Priska Thuring, Petra Jelenić, Zrinka Ferina

Christian Misirača, zagrebački chef, koji nakon završene ugostiteljske škole odlazi na pet godina u New York na usavršavanje, a vrativši se u Zagreb stvara, sad već poznati brand, Trilogiju gdje uvodi mnoge novine.  Radio i kao chef steakhousa El Buli i gostionice Tip-top, a momentalo vodi kuhinju jedne ambasade u Zagrebu.

Christian Misirača, Food Film Festival Zagreb
Christian Misirača, Food Film Festival Zagreb

Tomislav Vranić, chef restorana Lido.

Goran Staničić, vlasnik i chef u restoranu Brela u Brelima.

Raul Lajtman, Međimurac i vrsni chef dugi niz godina radio je u Austriji i Njemačkoj gdje je bio chef u vrhunskim hotelima i restoranima. Od Minhena, preko Boškinca na Pagu, zagrebačkog Apetita, sada radi kao konzultant i supervizor mnogih vrhunskih restorana.

Raul Lajtman, food film festival zagreb, kotanyi
Raul Lajtman

Marin Medak, vlasnik i chef zagrebačkog restorana RougeMarin. 

Tomislav Škunca, mladi chef koji je ujedno i prvi hrvatski profesionalni food stilist. Živio je, kuhao i radio u Njemačkoj, Engleskoj i Španjolskoj, a onda je i nekoliko puta oplovio svijet radeći na brodovima. Nakon povratka osnovao je agenciju za head-hunting specijaliziranu za zapošljavanje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. 

Tomislav Škunca
Tomislav Škunca

Tvrtko Šakota, chef koji je osam godina radio u zagrebačkom restoranu Nova, usavršavao svoje znanje u vegetarijanskim restoranima Londona i New Yorka, a donedavno je bio chef u popularnom zagrebačkom restoranu Mundoaka.

Tvrtko Šakota
Tvrtko Šakota

Zoran Ožegović, mladi, ali iskusan chef, zadnjih godina vodio dubrovački tapas bar i restoran Pantarul, iskustvo je stecao u Pucić palaceu, Vili Dubrovnik i Onofriu, a danas radi kao šef kuhinje u dubrovačkom restoranu Revelin.

Špiro Pavlić - tridesetogodišnjak iz Dugog Rata, radio u “Nautici”, najcjenjenijem dubrovačkom restoranu, danas u Restoranu 360 u prostoru nekadašnjeg čuvenog Gils'a, a stručno se usavršavao u Francuskoj, u “Four Seasonsu” i u najpoznatijem svjetskom restoranu – “Noma” u Kopenhagenu.

Marco Sasso, chef, rođeni Taijan koji je 30-ak godina živio u Italiji, ostalih 20 u NewYorku te imao vlastiti restoran u New Jerseyu, a već nekoliko godina živi u Velom Lošinju gdje je otvorio restoran BoraBar u Rovenskoj.

Marco Sasso
Marco Sasso

Fabricio Vežnaver, vlasnik i chef restorana Pergola u Istri.

Orlando Orlandini, 43-godišnji Splićanin već 12 godina radi kao chef u kuhinjama skupocjenih jahti.

Zoran Čobanov, chef, Šibenčanin, radi u Istri zadnjih 15 godina, proveo je neko vrijeme i u nagrađivanom restoranu Lorenz (2 Michellin zvjezdice) legendarnog berlinskog hotela Adlon Kempinski u kojemu odsjedaju i objeduju brojne svjetske zvijezde, radio je u restoranu Zigante u Livadama i osam godina u restoranu hotela San Rocco u Brtonigli, a sada radi u Hotelu Kempinski Adriatic gdje vodi njihov ekskluzivni istarski restoran Kanovu.

Zdravko Tomšić, chef restorana Draga di Lovrana, a u koji je došao iz uglednog restorana Kukuriku.

Goran Albini, Slavonac s Hvara, stigao je u Zagreb prije desetak godina i otvorio restoran Kamanjo u Gračanima.

Corrado Pellizer, vlasnik i chef restorana Gianninno u Rovinju kojeg je otvorio daleke 1972. godine, a i danas vodi i taj restoran i Puntalinu te Rio bar uz pomoć svoja dva sinaGiovanniem i Nereom.

Mira Zrnić, vlasnica i chef konobe Stari Podrum u Istri, točnije Momjanu.

Sjepan Štef Grgos, vlasnik restorana Grgosova spilja. 

Marko Prižmić, vlasnik i chef konobe Kod Marka na Šipanu.

Zoran Brajčić, vlasnik kultnog restorana Pojoda na Visu.

Iako mnogi poznati i priznati kuhari, ali i oni manje priznati, ali vrlo dobri, a čije vrijeme tek dolazi, nisu na navedenim listama, ne znači da nisu dobri i vrijedni spomena, ali ovo je samo odabir prvih desetak ponajboljih kuhara, bez ljestvice, naših gastro stručnjaka do čijeg mišljenja držimo. Činjenica je da je kuhanje definitivno in i da su kuhari velike zvijezde i kod nas i u svijetu. Također činjenica je da ima više muških kuharskih zvijezda, a puno manje ženskih, iako puno češće, u svakodnevnom životu kuhaju upravo žene.

Ako smo nekoga zaboravili spomenuti, slobodno sastavite svoju listu i pošaljite nam je na info@wall.hr, hvala!