Taman - savršena domaća čokolada pravo je umjetničko djelo

| Wine and dine |

Prošli smo tjedan na društvenim mrežam otkrili kako se pokrenuo jedan novi, zanimljivi domaći projekt ručno rađenih čokolada pod nazivom Taman. S obzirom na to da skoro pa ne postoji osoba koja ne voli čokoladu, ta je vijest i u našoj redakciji dočekana s oduševljenjem. Detaljnim istraživanjem otkrili smo brojne zanimljivosti vezane uz ovaj brand, osim zanimljivog naziva, tu su i još zanimljiviji (i finiji) okusi u kojima dolaze Taman čokolade, a iznenadila nas je i činjenica tko stoji iza cijelog projekta. Naime, brand čokolada Taman pokrenuo je i osmislio Stiv Kahlina, bivši glazbenik, reper poznatiji pod nazivom El Bahattee te dizajner, koji se nakon godina uživanja u otkrivanju čokoladnih divota iz čitavog svijeta, sa svojom suprugom Sanjom odlučio i sam okušati u proizvodnji čarobnih čokoladnih okusa. Prošao je edukaciju u kuharstvu - specijalizaciju za čokolatjera u organizaciji kanadske škole Ecole Chocolat te je pohađao master program u Belgiji pri Callebaut Chocolate Academy.

Taman - savršena domaća čokolada

Sanja i Stiv su nam otkrili kako su tijekom svih tih godina planiranja, promijenili nekoliko naziva, kako se razvijala svijest o tome što sve žele, što sve mogu, tako se razvijala i svijest što je to što stvaraju - iz toga se izrodilo i samo ime TAMAN koje utjelovljuje sve ono čemu teže u svojem radu: ničeg previše, ničeg premalo, TAMAN koliko treba.

Otkrivaju i kako su sve osmislili i razvili sami - od vizualnog identiteta, pakiranja, izrade web stranice, marketinga i svega ostalog što je potrebno za uspješno poslovanje. Tako da upravo njih dvoje, uz malu vojsku vjernih obožavatelja koja ih potiče da nastave i ne posustanu čine Taman tim

Taman - savršena domaća čokolada

Svaki njihov recept je promišljan i razvijan dugo vremena. Teže tome da sa što manje sastojaka uspiju izgraditi jedinstvenu i uzbudljivu kombinaciju okusa, mirisa i boja. Svaki Taman proizvod krije svoju priču, od izgleda table ili praline, preko mirisa i teksture do kompleksnih okusa koji su fino izbalansirani.

S obzirom kako pokrenuti niti jedan projekt danas nije lako te kako se ovdje radi o poprilično nišnim proizvodima za prave ljubitelje čokolade koji su zapravo prava umjetnička djela, željeli smo saznati više o cijeloj ideji, konceptu, procesu proizvodnje i svemu što ide uz jedan ovako zahtjevan,a opet entuzijastičan projekt. 

Taman - savršena domaća čokolada

Koliko je trajao cijeli proces pokretanja businessa i planiranja te organizacije same proizvodnje?

Godine su prošle u eksperimentiranju i pripremanju čokolada i pralina samo za rodbinu i prijatelje. U trenutku kad smo shvatili da smo otišli predaleko u tome, logičnim se činilo to pretvoriti u posao.

No, tek tad je krenula prava borba. Borba sa svim „nevjernim Tomama“ koji nisu shvaćali zašto bi itko normalan uložio svoju ušteđevinu i pokrenuo posao u Hrvatskoj, borba s društvenom letargijom i urođenim strahom od neuspjeha sveprisutnom u našem društvu. Sam proces otvaranja tvrtke je bio relativno brz, no potraga za adekvatnim prostorom trajala je mjesecima, nakon čega je krenula višemjesečna borba s labirintom birokracije te prikupljanja i izrade svih neophodnih dokumenata da bi uopće započeli s topljenjem čokolade. Da ne spominjemo kako su cijelo to vrijeme računi stizali, i stizali…

Bilo je trenutaka kad smo se budili usred noći pokušavajući pronaći smislen odgovor na pitanje „što nama sve ovo treba?“, no uspjeli smo se izboriti sa svim preprekama i "dječjim bolestima", iako shvaćamo da smo tek sad na pravom početku.

Taman - savršena domaća čokolada

U jednu ruku, vaše su čokolade mala umjetnička djela, jer su naime, ručno rađene, koji je proces proizvodnje i u kojim serijama se čokolade rade?

Svi naši proizvodi izrađuju se u vrlo malim serijama, kako bi zadržali slobodu u kreativnosti, ali i kako bi se osigurala svježina svakog od njih. U proizvodnji koristimo samo one namirnice koje mogu osigurati najvišu kvalitetu naših proizvoda. Čokolade koje koristimo pomno su odabrane iz asortimana najboljih belgijskih proizvođača čokolada, a osim čokolade, u proizvodnji koristimo i druge, isključivo visokokvalitetne, namirnice kao što su nerafinirani smeđi šećeri iz ekološkog uzgoja, čista prirodna esencijalna ulja, ekološki uzgojene začine. Prednost dajemo onim proizvodima koji ne sadržavaju konzervanse, koji su uzgojeni na organski način i bez korištenja pesticida.

Sve kreće od ideje i inspiracije koja pokrene taj čudesni mehanizam u glavi koji pokušava ideju pretočiti u smisleni proizvod. Što se tu dešava teško se može objasniti, ali riječ je o igri koja kroz predan i fokusirani rad u kuhinji, puno testiranja različitih kombinacija, u konačnici izrodi nešto novo i jedinstveno. Ponekad se to desi „od prve“, a ponekad proces traje tjednima i mjesecima.

Proces uvijek kreće od čokolade kao bazne namirnice na koju se zatim nadograđuju različiti okusi i arome, a proizvodnja se odvija u nekoliko faza koje se sve odrađuju ručno, zanatski, od topljenja i temperiranja čokolade na granitnoj ploči, do miješanja sa začinima i dodavanja posipa, a na kraju i do ručnog pakiranja.

Taman - savršena domaća čokolada

S obzirom da su čokolade bez ikakvih konzervansa, zaista su posebne, koja vam je bila ideja vodilja oko cijelog branda?

Prije svega stvaramo ono što volimo, što smatramo kvalitetnim, a što mislimo da nije dovoljno zastupljeno na domaćem tržištu. Ne želimo proizvoditi tek još jednu čokoladu u nizu. Osnovna želja nam je bila ponuditi domaćim ljubiteljima čokolade paletu proizvoda koji će im ponuditi novo i drugačije iskustvo uživanja u čokoladi. Želimo razviti hrvatski brand čokolade koje će moći parirati svjetskim artisan čokoladama. Želimo da naše čokolade turisti kupuju u Hrvatskoj ne zato što na pakiranju stoji slika katedrale, već zato što žele uživati u njezinom ukusu i po povratku kući znajući da su kupili majstorski proizvod izrađen ručno i s puno pažnje. 

Taman - savršena domaća čokolada