Sve dobrobiti tradicionalne japanske superhrane

| Wine and dine |

Nedavno održava radionica japanske superhrane
Nedavno održana radionica japanske superhrane

 Japanska tradicionalna hrana simbol je predanosti, posvećenosti detaljima, ali i dugovječnosti te se tradicionalna japanska kuhinja, „Washoku“, nalazi na UNESCO-voj listi zaštićene kulturne baštine.

Radi se o društvenom dobru zasnovanom na sklopu vještina, znanja, prakse i tradicije povezanih s proizvodnjom, obradom, pripremom i konzumacijom hrane. „Washoku“ je blisko povezan s respektom prema prirodi i održivom korištenju prirodnih resursa. Te su vrijednosti i danas u živoj svakodnevnoj primjeni, čak i u urbaniziranim japanskim sredinama visoke tehnološke razvijenosti, a posebice se poštuju tijekom blagdanskih razdoblja u godini.

Ako vas zanima nešto više o japanskoj superhrani koja se stoljećima koristi u tradicionalnoj japanskoj kuhinji, odabrali smo top 7 Okinawa factor namirnica iz naših bio&bio trgovina koje su nas oduševile svojim mnogobrojnim pozitivnim učincima i prednostima na organizam.

Miso i pasta od Umeboshi šljiva (bio&bio)
Miso i pasta od Umeboshi šljiva (bio&bio)

MISO

Fermentirana pasta od soje (ili soje fermentirane s ječmom ili rižom) i morske soli uz dodatak pokretačkog enzima koji. Sadrži žive enzime koji pomažu probavu, jačaju krv i osiguravaju ravnotežu složenih ugljikohidrata, esencijalnih masnoća, bjelančevina, vitamina i minerala. Miso neposredno pomaže probavljanje hrane, a potiče i izlučivanje probavnih sokova u želucu. Prirodne bakterije koje miso sadrži najpovoljnije potiču probavne organe u izbacivanju nepoželjnih mikroorganizama. Slanog je okusa te je izvrstan za začinjavanje juha (poznata miso juha), variva, namirnica s morskim algama i povrćem te za razne preljeve. Miso se dodaje na kraju kuhanja juhe, razmućen u malo vode, kad je povrće već skuhano. Juha ne smije ponovno zakipjeti jer će miso tako izgubiti svoje vrijedne sastojke i enzime. Jedna čajna žlica dostatna je za izradu jedne zdjelice juhe od 2,5 dl. Pastu od soje i riže/ječma koja tri godine fermentira u cedrenim bačvama proizvodi obitelj Kawasaki, prema recepturi staroj 600 godina koristeći samo najkvalitetnije sastojke iz ekološkog uzgoja.

UMEBOSHI

Vrsta voća (marelice) koja dozrijeva u lipnju, a porijeklom je iz Azije. U orijentalnoj medicini koristi se više od 2000 godina za jačanje želuca i crijeva te čišćenje krvi. Limunska kiselina kojom umeboshi obiluje pomaže rad jetre, pojačava izdržljivost i uklanja umor. Umeboshi šljive Okinawa Factor najviše su kvalitete, uzgojene na tradicionalan način u Japanu, ubrane isključivo ručno, sušene na suncu i fermentirane prirodnim putem. Dodatak shiso lišća održava lijepu crvenu boju umeboshi šljiva. Konzumacija 1-2 umeboshi šljive dnevno preporučuje se za regulaciju probave, zdravu funkciju želuca, te jačanje cijelog tijela posebice kod gripa i prehlada. Od umeboshi se radi i ocat koji daje izniman kiselo-slani okus salatama, a preporučuje se koristiti ga kao dodatak preljevima, za kiseljenje povrća te u kuhanim jelima jer čuva i pojačava intenzitet boje povrća

TAMARI UMAK

Izrađen od čiste soje, vode i morske soli bez dodatka pšenice stoga predstavlja bezglutenski proizvod. Okinawa tamari proizveden je u Japanu na tradicionalni način fermentacijom u trajanju od minimalno jedne godine u drvenim bačvama od cedra. Dobar je izvor bjelančevina i aminokiselina, a zbog mikroorganizama koje sadrži pospješuje prirodnu fermentaciju koja pomaže probavu. Slanog je okusa i stoga se može upotrijebiti kao zamjena za sol u pripremanju mnogih jela od žitarica i povrća, ali i u proizvodnji hrane. Tamari ne sadrži gluten.

Tamari umak, Kuzu, Umeboshi začin
Tamari umak, Kuzu, Umeboshi začin

 

KUZU

Biljka iz porodice mahunarki koja raste divlje u planinama, a proizvod koji mi poznajemo je korijen veličine i do nekoliko metara. Bijeli škrob dobiven iz snažnog korijena kuzua u Japanu se od davnina cijeni kao hrana, ali i lijek. Upotrebljava se za zgušnjavanje variva, umaka, preljeva kao i za pripravljanje toplog napitka. Kuzu je učinkovit za jačanje organizma kod prehlada, neuralgija i reume jer ublažava upalu i snižava temperaturu. Kuzu sadrži veliku količinu izoflavona koji opuštaju mišiće i krvne žile, a posebno je učinkovit za regulaciju probave te podržava pravilan rad želuca i crijeva.

SHOYU

Tradicionalni japanski začin slanog okusa, pripravljen od soje i pšenice. Koristi se svakodnevno u kuhanju za začinjavanje jela. Okinawa shoyu pripravljen je u Japanu na tradicionalan način bez kemijskih dodataka. S obzirom na to da je kod takvog proizvoda fermentacija u potpunosti obavljena, nisu mu potrebni nikakvi umjetni dodaci ili konzervansi. Takvu prirodnu proizvodnju u svijetu je zadržalo još samo nekoliko malih proizvođača, a proizvodnja Okinawa soja sosa tijekom cijelog ciklusa fermentacije odvija se uz zvuke nježne japanske tradicionalne glazbe. Zbog raznolike upotrebe shoyu su preuzele i mnoge druge kuhinje svijeta. Može se upotrebljavati u pripremanju juha, variva, umaka, salata, pirjanog povrća itd.

ALGE

Okinawa Factor alge (kombu, arame, nori...) uzgajaju se u zaštićenom području nacionalnog parka Iseshima te su iznimno čiste i kvalitetne. Alge su bogatije mineralima od bilo koje druge vrste namirnica, a također su vrlo bogate vitaminom C, tiaminom, riboflavinom, niacinom i beta-karotenom. Morske su alge bogate i bjelančevinama i vlaknima, a sadrže vrlo malo masnoća. No, one su također odlični "čistači" organizma i stoga pogodne za detoksikacijske tretmane.

Matcha
Matcha

MATCHA

Japanski premium zeleni čaj u prahu kakav se stoljećima koristi u japanskim čajnim ceremonijama. Grmovi zelenog čaja rastu u hladovini jer se tako potiče sinteza klorofila i povećava razina aminokiselina. Iznimno je snažan antioksidans, a sadrži i amino kiselinu L-teanin koja aktivira osjećaj smirenosti, fokusiranosti i relaksacije. Blagi je stimulans koji podiže razinu „održive energije“ bez naglih oscilacija pa je idealan napitak za početak dana. Potiče metabolizam i brže sagorijevanje masnoća te je bogat mnogim nutrijentima. Ne čudi stoga što je upravo matcha najpopularniji nutricionistički trend u 2016. godini.

Proizvode Okinawa factor potražite u bio&bio trgovinama ili na www.biobio.hr