Suzy Josipović: Recept za najbolje kroštule

| Wine and dine |

Kroštule
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

 Recept: Kroštule

  • oko 30 dag glatkog brašna
  •  4 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žlica šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • 2 žlice ruma
  • prstohvat soli
  • 1 žlice vode
  • 2 prstohvata soli
  • ulje za prženje
  • štaub šećer - za posipanje
Kroštule
Kroštule

Na radnoj plohi zamijesite meko i glatko tijesto od prosijanog brašna, žumanjaka, jajeta, šećera, vanilin šećera, ruma, malo vodi i malo soli. Od tijesta oblikujte kuglu, omotajte ga folijom i stavite u hladnjak da odstoji barem pola sata. Zatim razvaljajte tijesto na debljinu oko 2 milimetra. Kroštule možete oblikovati na nekoliko načina.  Pomoću ravnog ili valovitog kružnog noža razrežite trake debljine oko 2 cm pa razrežite sredinu trake (kao rupicu za gumb) te jedan kraj provucite kroz sredinu ili trake samo lagano vežite u čvor. Zagrijte ulje i pržite ih kratko u vrućem ulju dok ne poprime zlatno-žutu boju. Još tople pospite štaub šećerom i poslužite.

Kroštule
Kroštule