Kupili ste bundevu za Halloween? Nemojte je baciti, iskoristite je i napravite nekoliko delicija. Bundeva je zaista zdrava namirnica, ima impresivnu količinu A vitamina i mnoge druge vrijedne antioksidanse, a ima i nisku kalorijsku vrijednost. Dakle, definitivno, treba je jesti!
Pržene sjemenke bundeve
Nakon što izrezbarite bundevu, odvojite sjemenke. Očistite ih i osušite te stavite na kalup od pećnice. Poškropite ih maslinovim uljem (1 žličicom) i prstohvatom morske soli, prema želji možete i slatkom crvenom paprikom). Pecite ih u unaprijed zagrijanoj pećnici na 400C oko 15 – 20 minuta, izvadite ih i ohladite.
Čips od bundeve
Narežite meso bundeve na tanke šnite. Zagrijte ulje na visokoj tavi, dodajte šnite bundeve i pecite ih 3 – 4 minute dok ne postanu hrskave. Ocijedite ih na papirnatoj salveti i začinite s malo morske soli.
Pire od bundeve
Činjenica je da je domaći pire od bundeve mnogo ukusniji od onog kupljenog, konzerviranog za mnoga jela. Npr.
Hummus od bundeve: Dodajte ¼ šalice pirea od bundeve 1 šalici klasičnog hummusa.
Palačinke od bundeve: Dodajte ½ šalice pirea od bundeve tijestu za palačinke.
Smoothies od bundeve: Dodajte ¼ šalice pirea od bundeve jednoj šalici nemasnog mlijeka, dodajte malo cimeta i 1 žličicu proteina u prahu. Dodajte malo zdrobljenog leda i promiješajte.
Pire od bundeve još možete dodati jogurtu, pudingu od vanilije...
Koji je vaš omiljen način pripreme bundeve? Podijelite svoje prijedloge na našoj facebook stranici: http://www.facebook.com/#!/wall.hr