Što sve trebate znati o Vitaminu C?

| Wine and dine |

�us od naran�e
Đus od naranče

Zdrava prehrana sastoji se ne samo od pravilnog iznosa količine kalorija koje unesete u svoj organizam nego i od mnogih bitnih hranjivih tvari koje osiguravaju pravilan stanični metabolizam i razvoj. Jedan od takvih nutrijenata je i askorbinska kiselina mnogo poznatija kao vitamin C.

Naran�e
Naranče

Što nam čini vitamin C?

Vitamin C ima ključnu ulogu u tijelu, ne samo da se bori protiv infekcija već i da obavlja mnoge bitne zadatke važne za održavanje i razvoj tijela. Vitamin C odgovoran je za popravak tkiva u cijelom tijelu, zuba, kose, zubnog mesa, kože i ost. tkiva. Osoba kojoj manjka C vitamina često će primijetiti suhu kožu i ljuskice po njoj, suhe i lomljive nokte ili će se puno duže oporavljati nakon neke ozljede ili bolesti. Zbog nedostatka C vitamina možete dobiti mnoge bolesti poput skorbuta, a C vitamin je odgovoran za sprečavanje mnogih bolesti poput infekcija, karcinoma žučnog mjehura, pa čak i visokog tlaka. Budući da je topiv u vodi i hranjivim tvarima, naše tijelo ga ne pohranjuje, što znači da ga moramo svakodnevno uzimati kroz prehranu da bi održali zdravu razinu askorbinske kiseline tj. vitamina C.

Vo�e
Voće

Izvori vitamina C

Idealni izvori vitamina C su limun, limeta, naranča, grejp i ostali agrumi. Naranča i grejp sadrže čak oko 70% vitamina C. Iako, nisu jedini. Postoje mnoge druge vrste voća i povrća koje sadrže C vitamin, tako da preko cijele godine možete uživati u različitim okusima zdrave prehrane. Kiwi je jedan od njih, pa tropsko voće guava, crvena i zelena slatka paprika koje imaju jako malo kalorija, ali puno C vitamina, kelj papučar kojeg baš i ne vole djeca, ali je zaista zdrav, jagode koje su idealne za zdravi smootie i naravno slatka dinja, koja isto ima malo kalorija i puno C vitamina, što je idealno za ljetni međuobrok. 

Paprike
Paprike

Vitamin C zaista ima vrlo važnu ulogu u našem svakodnevnom životu jer pomaže u održavanju našeg tijela. Budite fit, mislite na sebe, ne zaboravite uzeti svoju dnevnu dozu C vitamina kroz zdravu prehranu i uživajte u kvalitetnom životu!