Što ne smijete raditi nakon jela?

| Wine and dine |

Za neke stvari koje radimo poslije jela, a za koje smo uvjereni da su dobre za nas, ispostavilo se da su potpuno pogrešne. Većina nas nakon jela obično voli malo otpustiti remen, pojesti komad voća, malo prošetati, a najlijeniji među nama vole leći. Ne biste vjerovali, ali ništa od ovog nije preporučljivo raditi poslije jela.

Šetnja 

Iako je ovo jedan od najčešćih savjeta, šetnja poslije jela i nije tako dobra za vas kako se mislilo. Ako odmah odete u šetnju probavni sustav neće biti u mogućnosti obraditi i “upiti” sve nutrijente iz hrane koju pojedemo. Najbolje je da pričekate barem pola sata poslije jela i onda se uputite u šetnju (na oko 10 minuta). Nećete imati probavnih problema, a šetnja će vam goditi. 

Voće i čajevi 

Ako poslije ručka ili večere odmah “skočite” na voće može doći do pojave nadutosti jer voće neće “moći doći na red” za probavljanje. Pričekajte sat ili dva, pa onda jedite voće. Čajevi su fenomenalni i odlični za probavu, ali ne i odmah nakon obroka. Oni sadrže polifenole i tanine, koji otežavaju apsorpciju željeza što je posebno loše za one koji imaju nedostak željeza. Šalicu čaja skuhajte sat vremena poslije jela. 

Kupanje i spavanje 

Većina ljudi poslije posla ruča te odmah ode na tuširanje pa na kratko popodnevno drijemanje. Međutim, ovo je vrlo loš potez. Ako se kupate odmah poslije obroka, krv u nogama i rukama će vam početi jače cirkulirati, zanemarujući trbuh što može oslabiti probavni sistem. Pričekajte 30 minuta poslije ručka ili večere. 

Drijemanje poslije ručka nije dobro, jer ćete tako usporiti probavljanje. Može doći do nelagodnog osjećaja u ustima i grlu, ali i hrkanja. Spavajte tek 2 sata poslije obroka. 

Pušenje 

Pušači obično vole zapaliti cigaretu poslije obroka. Pušenje svakako ne preporučujemo, ali poslije jela je posebno opasno. Jer, kako stručnjaci tvrde, ako zapalite cigaretu odmah poslije obroka štetite organizmu kao da ste zapalili 10 cigareta odjednom, a i rizik od raka pluća je povećan.