Što jesti za vrijeme visokih temperatura: salate

| Wine and dine |

Salate su odličan izbor za vrijeme toplinskog vala

Ljeto je stiglo, a s njime i vrlo visoke temperature. Toplinski val zahvatio je cijelu zemlju i nikako ne smijemo zaboraviti kako vrućine mogu biti veoma opasne. Osim puno tekućine koju treba piti, prikladne odjeće koju treba nositi, važna je i prehrana odnosno hrana koju unosimo.
Tijekom visokih temperatura bitno je jesti laganu i ne previše začinjenu hranu. Baš iz tog razloga salate su odličan izbor tijekom ljeta. Salate je velo jednostavno i brzo za napraviti. U salate možete dodati što god vi želite i volite, a mi vam donosimo 3 zanimljive kombinacije za vrlo ukusne, zdrave i lagane salate.
1. Salata s piletinom
Sastojci:
- zelena salata
- pileća prsa
- rajčica
- panceta
- krutoni
- jogurt
- češnjak
Piletinu je potrebno začiniti i ispeći na tavi ili na grillu. Pancetu također možete prepeći kako bi bila hrskava. Zelenu salatu kao i rajčicu je potrebno oprati i narezati. Krutone možete ili kupiti ili ih možete napraviti sami jer je vrlo jednostavno. Sve što trebate je stari kruh koji čete narezati na kockice, začiniti s mediteranskim začinima i solju te maslinovim uljem te ih ispeći u pećnici dok ne dobiju zlatnu boju. Dressing za salatu je vrlo ukusan, ali i zdrav. U šalicu natočite jogurt koji čete začiniti sa solju i paprom te jednim režnjem nasjeckanog češnjaka. Sve sastojke je potrebno dobro promiješati.

Salata s pilerinom

2. Salata s tunom
Sastojci:
- konzerva tune
- rajčica
- svježi krastavac
- paprika
- maslinovo ulje
- sol
Ova salata je vrlo jednostavna, lagana i osvježavajuća. Rajčicu, papriku i krastavac je potrebno narezati na kockice. U narezane sastojke dodajte tunu i maslinovo ulje te sol i sve skupa dobro promiješajte.

Salata s tunom

3. Salata s cous cousom
Sastojci:
- cous cous
- crvena paprika
- rajčica
- mladi luk
- sol
- papar
- maslinovo ulje
Povrće odnosno papriku, rajčicu i mladi luk je potrebno narezati na što sitnije kockice. Cous cous je potrebno skuhati prema uputama koje pišu na poleđini. Skuhati cous cous je potrebno pomiješati s nasjeckanim povrćem, maslinovim uljem, solju i paprom.

Salata s cous cousom