Zapečena cvjetača s maslinovim uljem i češnjakom naš je #sexydoljeta recept i izbor za ovaj tmurni ponedjeljak kad ne želimo previše vremena provesti u kuhinji, a opet želimo pojesti zdravi i ukusni ručak. Cvjetača se razvila iz jedne od podvrsti divljih kupusa i jedna je od najzdravijih namirnica koje postoje. Podrijetlo cvjetače je Mediteran i Bliski istok, a njezini blagotvorni učinci na zdravlje poznati su od davnina. Najnovija istraživanja pokazuju kako upravo cvjetača smanjuje rizik od raka pluća pa se posebno preporuča pušačima. No, ovo je i vrlo niskokalorična namirnica koja se vrlo često nađe na jelovnicima svih koji žele biti fit. Zato smo se mi za današnji #sexydoljeta recept odlučili na jednostavni i brzo gotovi ručak - zapečenu cvjetaču s maslinovim uljem i češnjakom. Iako postoje brojni recepti s zapečenom cvjetačom, oni najčešće uključuju sir i masnoće poput vrhnja pa smo ih mi odlučili zaobići. U našoj varijanti smo koristili samo malo naribanog parmezana na vrhu radi još finijeg ukusa.
Sastojci:
Cvjetača
1/4 šalice maslinovog ulja
1 žlica narezanog češnjaka
2 žlice limunovog soka
1 žličica soli
1/2 žličice crnog papra
2 žlice naribanog parmezana
Sjeckani vlasac za dekoraciju
Operite i narežite cvjetaču na malo veće komade. U prethodno zagrijanu pećnicu stavite cvjetaču posloženu u posudi ili tavi za pečenje. Narezanu cvjetaču pošpricajte maslinovim uljem, a zatim dodajte češnjak, sol i papar. Sve zalijte limunovim sokom. Stavite peći 15 minuta na 220 stupnjeva, a povremeno otvorite i okrećite komade cvjetače kako bi se ravnomjerno ispekli. Kad vidite da je gotovo, cvjetaču ukrasite isjeckanim vlascem i naribanim parmezanom. Poslužite dok je toplo. Novi #sexydoljeta recept čitajte i sutra. Dobar tek!