Sexy do ljeta: Rižot s porilukom i rikolom

| Wine and dine |

Rižot od poriluka i rikole
Rižot od poriluka i rikole

Za današnji #sexydoljeta recept kuhamo ukusni rižot od poriluka i rikole. Poriluk je izuzetno popularna namirnica kod svih onih koji žele izgubiti kilograme jer sadrži veliki udio vode. Možda niste znali da poriluk sadrži i jako veliki broj vitamina (naročito vitamina C) i minerala te eteričnih ulja sa sumporom. Blagotvorno djeluje i na snižavanje krvnog tlaka, kolesterola, a pospješuje i dišne putove, bubrege, jetru i krvne žile. No, da se vratimo kuhanju. Postoje razne varijante ovog recepta i većina ih sadržava ili vrhnje za kuhanje ili maslac, no u našoj verziji smo ih odlučili zaobići. Jedina masnoća nam je maslinovo ulje, a riža je naravno, integralna. Za ovaj lagani i zdravi ručak trebati će vam otprilike pola sata. 

Sastojci: 

Poriluk (2-3 poriluka srednje veličine) 

100g rikole 

150g integralne riže 

Maslinovo ulje 

Bijeli luk (1-2 glavice) 

Peršin, sol, papar, bosiljak

Tvrdi ovčji sir/Parmezan 

Najprije nasjeckajte poriluk i luk na manje komade. Na tavi prodinstaje na malo maslinovog ulja bijeli luk i poriluk. Dodajte malo soli i papra i nastavite dintstani još nekoliko minuta, a onda dodajte malo vode, smanjite vatru i pustite da se još malo dinsta. Za to vrijeme u drugu posudu stavite kuhati rižu. Kad je napola gotova (nakon otprilike 15-tak minuta), izvadite je i prebacite u tavu s dinstanim porilukom. Dodajte peršin, bosiljak i rikolu. Miješajte sve još 10 do 15 minuta. Poslužite toplo i po želji prospite malo parmezana na vrhu. Dekorirajte tanjur sa svježom rikolom. Dobar tek! Novi, zdravi i ukusno #sexydoljeta recept kuhamo i sutra.