Savršeno bademovo vrhnje učinit će svaku kavu boljom

| Wine and dine |

Bademovo vrhnje

Za mnoge od nas, obična crna kava nije nam dovoljna – potrebno nam je malo mlijeka ili vrhnja kako bi je „začinili“ i/ili ohladili te učinili najdražim napitkom dana. Gurmanka, spisateljica i blogerica Clarie Thomas (The Kitchy Kitchen) nedavno je podijelila recept za savršeno i jednostavno bademovo vrhnje. Za 3 šalice bademovog vrhnja potrebno vam je:

  • 1 i pol šalica badema
  • 2 šalice vode + voda za namakanje
  • 1 mahuna vanilije
  • 2 Medjool datulje
  • 1 prstohvat soli
  • 1 žličica bademovog maslaca
  • 1 žličica kokosovog maslaca

Stavite bademe u zdjelu i prelijte ih centimetrom vode zbog koje će se nauhati. Neka stoje, otkriveni, preko noći ili 2 dana (nakon toga počet će fermentirati). Što duže odstoje unutar tih dva dana, to će vrhnje bit kremastije.

Ocijedite bademe iz njihove vode i isperite ih temeljito pod hladnom vodom.

Pomiješajte bademe, vanilije sjemenke, datulje, prstohvat soli, bademov maslac, kokosov maslac i vodu pomoću blendera. Pomiješajte na najvišoj brzini 2 minute, dok se bademi ne spoje sa svim sastojcima.

Postavite gazu preko zdjele i ulijte smjesu badema u cjedilo. Zatim dobro iscijedite gazu – ako želite gušće stavite malo ostale smjesu u mlijeko. Držite bademovo mlijeko