Recept za savršenu juhu od pečene buče i jabuka
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 10-ak minuta
Vrijeme pečenja: 1 sat
Vrijeme kuhanja: 10-ak minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 1 kg žute bundeve (npr. Cucurbita moschata 'Butternut')
- 1-2 pečene jabuke
- žlica maslinova ulja
- 1 žlica kimla
- 1 konzerva kokosovog mlijeka
- mediteranske trave
- 1 protisnut češanj češnjaka ili češnjak u prahu
- 1 ljutika sitno nasjeckana (može i ne mora)
- pola žličice cimeta
- pola žličice naribanog đumbira
- prstohvat muškatnog oraščića
- 2-3 žlice meda ili javorovog sirupa ili smeđeg šećera - za pečenje + 2 žličice za juhu
- sol
- cayanski papar
- 3-4 žlice slatkog vrhnja ili vrhnja za kuhanje ili mlijeka (prema želji) - može i vegansko vrhnje za kuhanje ili mlijeko od soje
- sjemenke bundeve - prema želji
- croutonsi - prema želji
- hladno prešano bučino ulje ili maslinovo ulje - za posipati po vrhu
Buču (bundevu) zajedno s korom narežite na četvrtine i rasporedite na masni papir za pečenje na kalup. Jabuke prerežite po pola i dodajte buči. Prelijte s malo maslinova ulja, s 2-3 žlice meda i pospite mediteranskim travama. Pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 180C.
U međuvremenu u loncu na maslinovom ulju podinstajte sitno narezanu glavicu luka i češnjak.
Nakon sat vremena izvadite pečenu buču iz pećnice, izdubite iz kora pire te ga dodajte u lonac s podinstanim lukom i češnjakom. Dodajte konzervu kokosova mlijeka, vode ili jušni povrtni temeljac, prema želji malo mlijeka ili slatkog vrhnja, med ili javorov sirup, posolite, popaprite i dodajte začine prema želji: naribani muškatni oraščić, cimet, kurkumu, đumbir i kiml. Štapnim mikserom izmiksajte juhu dok ne postane glatka i kremasta, prema potrebi dodajte još tekućine i kuhajte na laganoj vatri još par minuta da se povežu svi sastojci.
Juhu prema želji servirajte uz croutonse (prepržene kockice kruha), bučine sjemenke, a svaku juhu u tanjuru možete zaliti s malo hladno prešanog bučinog ili maslinovog ulja ili dodati žlicu vrhnja.