Šarmantna novotvorena gostionica Ficlek u srcu Zagreba

| Wine and dine |

U samom centru Zagreba, u povijesnoj ulici Pod Zidom, svoja vrata otvorila je nova zagrebačka gostionica Ficlek.

Borna Janeš ,vlasnik Ficleka, rekao je: „Htjeli smo zagrebačkoj publici ali i turistima koji posjećuju Zagreb ponuditi iskustvo izvorne zagrebačke gostionice u suvremenom izdanju. Kako bi oživjeli tradiciju zagrebačke građanske kuhinje, za inspiraciju smo prikupili literaturu u kojoj se opisuju običaji i ponuda starih zagrebačkih gostionica. Želimo da se u Ficleku osjećate kao da ste izašli u grad, a da budete opušteni kao da ste kod kuće. Htjeli bi da Ficlek postane vaš drugi dom.“.

Uz Janeša, na realizaciji ovog jedinstvenog restorana, koji poslužuje autentičnu lokalnu hranu po pristupačnim cijenama, sudjelovali su i Ivan Zidar koji je zaslužan za cjelokupni koncept Ficleka i ponudu hrane, te Vlatka Leskovar Zidar koja je osmislila interijer i vizualni identitet gostionice.

U interijeru Ficleka naglasak je stavljen na dugački šank za večernja druženja izrađen od originalnih opeka kalijeve peći, po uzoru na stare zagrebačke domove koji su, ne tako davno, prije ere centralnog grijana, imali po nekoliko kalijevih peći.

U stražnjem dijelu prostora neformalna blagovaonica povezana je s otvorenom kuhinjom, kako bi se potaknula vrlo opuštena atmosfera i slobodnu komunikacija između gosta i osoblja.

Zidna vitrina nalik onim kućnima ima podjednako spremišnu i izložbenu namjenu kako bi prostor bio maksimalno funkcionalan i dobro iskorišten, a pojedina rasvjetna tijela, baš kao i većina servisa za jelo, originalni su i stari, ali dobro očuvani primjerci koji su nabavljeni u raznim vintage trgovinama ili skupljeni od obitelji i prijatelja.

U Ficleku možete prepoznati i motive starih zagrebačkih gostionica kao što su velika polukružna ogledala, karakteristična drvena obloga i nezaobilazni bijeli mramor.

„Ponuda hrane temelji se na lokalnim sastojcima. Uspostavili smo suradnju s malim proizvođačima iz okolice Zagreba koji nam isporučuju suhomesnate proizvode, meso, kobasice, sireve, bučino ulje, jabučni ocat i ostale visoko kvalitetne namirnice. Sir, vrhnje i kukuruzni kruh kupujemo od tete Ljerke na Dolcu, a žemljice nam radi najstarija zagrebačka pekara Trajković. Bitno nam je da smo upoznati s porijeklom svake namirnice koju koristimo“ objašnjava Ivan Zidar, a dio kuharskog tima je i poznati hrvatski Chef Kristijan Misirača.

Misirača je izjavio: „Sva jela pripremamo od nule. Šunku za zagrebački odrezak ne kupujemo, nego ju kuhamo sami, već od ranog jutra možete vidjeti u izlogu gostionice našu šeficu kuhinje Barbaru Šuk ili od milja tetu Baricu kako mijesi i razvlači tijesto za domaće štrudle i štrukle koje punimo sirom od kumica s Dolca. Krpice sa zeljem također radimo sami“.

Svaki dan u ponudi bit će i jedno dnevno jelo te jedno dnevno varivo, a deserti posebno podsjećaju na nedjeljne obiteljske ručkove kod naših baka.

Posebnu pažnju na jelovniku privlači stranica s Ficlekima, malim jelima koja uključuju daskice s domaćim proizvodima, žemljice s raznim kreativnim punjenjima, paštete i marinade idealne za druženje u dobroj atmosferi gostionice Ficlek dok ispijate kućno vino koje rade u suradnji s poznatom plešivičkom vinarijom Šember.

Kućna vina možete piti samostalno, kao gemišt, škropec ili špricer. Ako želite vrhunska buteljirana vina, Ficlek u ponudi ima čak tri vlastite etikete. Pjenušac su razvili s plešivičkim vinarom Kolarićem, a bijelo i crveno vino s poznatim hrvatskim vinarom Ivicom Matoševićem.

Osim vlastitih vina, Ficlek ima i vlastitu 10 godina u drvenim bačvama odležanu rakiju od jabuke koju su razvili u suradnji s OPG Franceković iz okolice Samobora.

Dobro raspoloženi tim Ficleka zaključio je: „Ficlek je vrlo neformalna i opuštena gostionica. Želimo da se kod nas veselo i ugodno osjećate i da iz Ficleka izađete bolje raspoloženi. Želimo da Ficlek postane mjesto na koje će ljudi dolaziti zbog fine hrane, vina i zbog dobre vibre. Želimo da takav Ficlek živi dugo i da se naslijeđe prenosi na nove generacije. Ficlek nije trendovski restoran, Ficlek je ovdje da ostane, za vas...“ te vas poziva di ih što prije posjetite na zagrebačkoj adresi Pod Zidom na broju 5.