Ruinart: Brut, Rose ili Blanc de blancs?

| Wine and dine |

Ruinart blanc de blanc and rose
Ruinart blanc de blancs and rose

Mnogo je šampanjskih kuća na tržištu danas, ali Ruinart je jedna vrlo posebna priča. Dok se mnoge druge, mlađe šampanjske kuće moraju domišljati kako se predstaviti i kako učiniti svoju priču posebnom, Ruinart ima toliko posebnih priča da mora birati koju ispričati.
Spomenimo samo nekoliko tema od kojih je svaka zapravo jedna velika priča.

Ruinart je najstarija šampanjska kuća, osnovana u prvoj polovici 18. st. Ruinart je pjenušava vina stvarao dok je buteljiranje i promet tim vinima još uvijek bio zabranjen. Premda je rose šampanjac kakav danas poznajemo prva napravila Madame Clicquot, rijetki znaju da je svoju verziju pjenušavog rosea, Ruinart imao znatno prije. Čak je i oblik boce hommage prvim šampanjskim bocama s početka priče o šampanjcima.

Ruinart posjeduje jedan od najvećih podruma u Champagni. Nastao je u bivšim rudnicima vapna i ide do 38 metara pod zemlju a ukupna dužina pod zemljom prelazi 8 kilometara.

Kuća Ruinart je nastala u vrijeme prosvjetiteljstva kada su ideje „art de vivre“ pozivale ljude da napajaju svoje duše svime što je elegantno, otmjeno, sofisticirano i rafinirano. Ruinart je zaista pripadao ovome dobu. Bio je jedan od njegovih simbola.
Na toj je tradiciji rasla velika mecenska uloga Ruinarta koja traje i danas. Ruinart ljubomorno čuva svoje uske veze s umjetnicima i umjetnošću. Od Ruinart plakata Alphonsea Muche do primijenjene umjetnosti Maartena Baasa i njegove „kible koja se topi“, ova pjenušava vina promoviraju jedan ispunjen, esencijalistički odnos prema životu koji nam možda pomalo i nedostaje.

RUINART R BRUT R de Ruinart je fino vino, prevladavaju note bijelog voća, na nepcu vrlo ugodno i meko. Šampanjac za svaku proslavu u životu. Zlatno žute boje s prekrasnim sjajem i vrlo finim perlanjem. Vrlo delikatni, svježi i voćni mirisi dobrog intenziteta. Skladno živahno i dobro uravnoteženo vino punog tijela.
Klasičan šampanjski blend pinota crnog, Meuniera i chardonnaya. Izražene je svježine i kompleksnosti unatoč tome što je kompletna količina vina prošla malolaktičku fermentaciju.
Idealno se sljubljuje uz  svježe školjke, hladna predjela, namaze od divlje peradi, kavijar (radije crveni), hladni narezak od dimljenog junećeg jezika, pržene kapešante, polučeni list.

RUINART ROSE
Predstavljen u boci stila 18. stoljeća, ovaj šampanjac otkriva tako svježu i prepoznatljivu roza boju ružinih latica. Mješavina 45% Chardonnaya i 55% Pinot Noir-a samo s glavnih CRU-ova, Ruinart Rose je elegantan, gladak, uravnotežen i voćni šampanjac punog tijela s prepoznatljivim Ruinart okusom zbog visoke koncentracije sorte Chardonnay.
Idealan uz Tataki losos, mi-cuit losos, vrlo fino rezani talijanski pršut (San Danielle, Parma), juhu od šumskog bobičastog voća.


RUINART BLANC DE BLANCS
U Runiartu kažu da je chardonnay zapravo duša njihovih vina. Napravljen isključivo od grožđa sorte Chardonnay iz glavnih CRU-ova, Ruinart Blanc de Blancs je gladak i zaobljen na nepcu. Dodatak baznih vina iz Sezzanea dodaje na punoći. Intenzivan miris svježeg citrusnog voća. To je uravnoteženo vino koje pokazuje finoću i snagu, prekrasne blijedo zlatne boje, poboljšane elegancijom prozirne boce.
Non-Vintage 100% Chardonnay iz Premier Cru vinograda u regiji Champagne. Dozrijevanje u hrastovim bačvama i bocama.
Idealan uz tatar od zubaca, prženi list, jela od školjaka, poširane vongole.