Otkrijte najbolje restorane Cavtata

| Wine and dine |

Ljeto se bliži, a time i odmori, putovanja i ono najvažnije - uživanja. Pred ljeto počinjemo sa serijom tekstova u kojima ćemo vam prezentirati top restorane najpoznatijih i najposjećenijih restorana hrvatskih gradova na Jadranu. 

Našu turneju otvaramo s jednim od najjužnijih gradova Hrvatske, Cavtatom. Cavtat je smješten na zapadnim obalama Konavala, 19 km jugoistočno od Dubrovnika, podno Jadranske turističke ceste. 

U toploj atmosferi urbane cjeline stare jezgre Cavtata, ističe se kuća Vlaha Bukovca, muzej ambijentalnog gradskog prostora, atelje i galerija umjetnina najznačajnijeg hrvatskog slikara akademskog realizma. Mauzolej obitelji Račić, na groblju Sv. Roka u Cavtatu, remek je djelo u stilu art decoa poznatog kipara Ivana Meštrovića, na kojem je radio i najznačajniji kipar našeg ekspresionizma Juraj Škarpa. Knežev dvor, uz samu cavtatsku rivu, palača je iz 16. st., nekad sjedište dubrovačkog kneza, danas je galerija i zbirka umjetnina zaklade Baltazara Bogišića, pravnika i pisca iz 19. st. Pinakoteka župne crkve Sv. Nikole, čuva vrijedno sakralno blago koje je prikupljano kroz stoljeća.

U Cavtatu su sačuvani i spomenici iz rimskog vremena, između ostaloga ostaci kazališta, kao i ostatci gradskih zidina, akvedukta, monumentalne jezgre - nimfeja i jedne veće gradske vile. Osim toga u Cavtatu postoje brojne stare palače i rezidencije pomoraca. Jedna od najljepših je vila Banac, gdje se trenutno nalaze prostorije Općine Konavala.

U nastavku Vam donosimo listu najboljih restorana Cavtata koje svakako morate posjetiti i uživati u njihovoj gastronomskoj ponudi. Naše gastronomsko putovanje Cavtatom iznjedrilo je restoran Dalmatino, restoran Kolona, restoran Dalmacija i restoran Leut

Restoran Dalmatino smješten je u samom centru Cavtata i iako je najmlađi, u kratkom vremenu stekao je reputaciju kao jedan od omiljenih u mjestu. Ova gurmanska oaza posebno se može istaknuti sjajnom ribljom platom i crnim rižotom. 

Crni rižoto
Crni rižoto

Još jedan restoran koji će zasigurno oduševiti nepce i najvećih gurmana upravo je Restoran Leut. Ovaj restoran posebno se ističe nevjerojatnim rižotom od škampa sa šparogama, ravijolima punjenim s jastogom i povrćem te svakodnevnom svježom ribom.  

Restoran Leut
Restoran Leut

Karpačo od tune i sabljarke, tagliatelle s morskim plodovima i hobotnica ispod peke samo su neki od najjačih aduta poznatog Cavtatskog restorana Kolona.  

Restoran Kolona
Restoran Kolona

Za kraj našeg cavtatskog pregleda izdvojili smo Restoran Dalmaciju koja se posebno ističe svojom salatom od Hobotnice, biftekom Dalmacija koji se poslužuje na toplom tanjuru i ribljim fileom od škarpine u umaku od vina.

Restoran Dalmacija   
Restoran Dalmacija