Iako tek čekamo na prave vrućine i ono pravo ljeto koje poznajemo, ne znači da se za velike vrućine ne možemo na vrijeme pripremiti. Ljeto većini znači odmor i opuštanje, a mnogima upravo to znači malo više alkohola nego li je inače dopušteno. Uz alkohol, omiljena ljetna poslastica nam je i sladoled pa smo vam odlučili donijeti pet provjerenih recepata za alkoholne ljetne poslastice, takozvane Pop stickles. Zavalite se u neku ležaljku, napravite si neki koktelić ili pak uz ovaj sladoled uživajte u samo u vodi i opustite se u potpunosti. Recepti za "pijane" sladolede dolaze od malenog američkog poduzeća koje su osnovali prijatelji, a koja radi domaće sladolede od prirodno uzgojenog i domaćeg voća, pod nazivom People's Pops, a za njih vam trebaju kalupi za sladoled koje možete pronaći u gotovo svim dućanima s proizvodima za domaćinstvo.
Savršen aparat za pravljenje sladoleda je i Delimano Clarity, a za manje od sat vremena imate idealan ljetni desert!
1. Magični borovniček
- 4 i 3/4 šalica svježih borovnica koje kupite na placu
- 115 grama smeđeg šećera
- 115 ml vode
- 2 čajne žličice svježe iscjeđenog limunovog soka
- 1 dl borvničeka (likera ili rakije od borovnica)
1. Na tavici na laganoj vatri postupno miješajući grijte smeđi sećer i vodu sve dok se se šećer ne rastopi u potpunosti i dok ne dobijete sirupastu smjesu. Zatim stavite sirup da se ohladi.
2. Očistite borovnice (obratite pozornost da odbacite male zelene listiće koji se znaju naći u mjerici), ocijedite ih od vode i stavite u Delimano aparat za sladoled. Trebali bi dobiti nešto više od dvije šalice pirea od borovnica. Borovnicama dodajte ohlađeni sirup koji ste na početku napravili od vode i šećera te limunov sok. Obavezno probajte smjesu jer se borovnice razlikuju po svojoj kiselosti. Ovisno o okusu dodajte sirupa ili limunovog soka. a kraj umješajte i borovniček. Ukoliko želite malo jači i pijaniji sladoled - možete dodati i malo vodtke ili rakije.
2. Vanilija -breskva bourbon sladoled
- 4 - 5 zrelih i mekanih breskvi
- 115 grama smeđeg šećera
- 115 ml vode
- Štapić vanilije od 3/4 centimetara razrezan po dužini
- 2 čajne žličice svježe iscjeđenog limunovog soka
- 1 dl bourbona1 dl bourbona
1. Na tavici na laganoj vatri postupno miješajući grijte smeđi sećer i vodu sve dok se se šećer ne rastopi u potpunosti i dok ne dobijete sirupastu smjesu. Zatim maknite smjesu s vatre i dodajte vaniliju te ostavite da odstoji barem jedan sat. Nakon nekog vremena sirup bi trebao imati jaki okus i miris po vaniliji.
2. Operite i osušite breskve te ih odstranite košticu, kožicu i peteljku. Od breskve napravite lagani pire, ali nemojte ih skroz samljeti već ostavite breskvastu i gustu teksturu. Od 4/5 breskve bi trebali dobiti nešto manje od 500 grama pirea od breskve. Dodajte sirup od vanilije koji ste napravili - trebalo bi ga biti oko 180 ml te bourbon te sve promješajte.
3. Slatko-pijani čaj od malina/kupina
- 1 šalica svježih malina, ali ako ne možete naći maline možete koristiti i kupine
- 115 grama smeđeg šećera
- Nešto više od jedne i pol šalice vode
- 1 čajna žličica crnog čaja
- 1 dl vodke
1. Zagrijte šalicu vode dok ne zakuha i dodajte crni čaj te pustite da odstoji 5 minuta.
2. Na tavici na laganoj vatri postupno miješajući grijte smeđi sećer i vodu sve dok se se šećer ne rastopi u potpunosti i dok ne dobijete sirupastu smjesu. Zatim stavite sirup da se ohladi.
3. Zgnječite maline vilicom ili onim za zgnječite krumpir, dodajte ohlađeni sirup, crni čaj i vodtku te dobro promiješajte. Probajte i ukoliko smjesa nije dovoljno sladka dodajte još sirupa od šećera.
4. Punč od šljiva i ruma
- 1/2 kg šljiva, očišćenih od koštice i prepolovljenih
- 115 grama smeđeg šećera
- 115 ml vode
- 2 čajne žličice svježe iscjeđene limete
- 1 dl ruma
1. Na tavici na laganoj vatri postupno miješajući grijte smeđi sećer i vodu sve dok se se šećer ne rastopi u potpunosti i dok ne dobijete sirupastu smjesu. Zatim stavite sirup da se ohladi.
2. U prethodno zagrijanu pećnicu na 175/180 stupnjeva stavite peći šljive, s prepolovljenim unutrašnjim dijelom prema dolje Pecite ih od 20 do 40 minuta, ovisno koliko treba vašoj pećnici, a i šljivama koje ste kupili da im i koža i meso većim dijelom omekšaju. Izvadite iz pećnice i ohladite.
3. U Delimano aparat za sladoled ubacite šljive zajedno sa kožicom i izmješajte u pire. Probajte ostaviti pire da im ostane teksture šljive. Trebali bi dobiti nešto više od dviješalice pirea.
4. Pomiješajte pire od šljiva, svježe iscjeđeni sok od limete, sirup od šećera i rum. Probajte i po potrebi dodajte sirupa ili rum. Smjesa bi trebala biti slatka i pijana.
5. Pijani sladoled od jagide s mirisom naranče
- 675 grama očišćenih jagoda
- 145 grama smeđeg šećera
- 145 ml vode
- 1 cjeđena naranča
- 2 dl Sauvignon Blanc
1. Na tavici na laganoj vatri postupno miješajući grijte smeđi sećer i vodu sve dok se se šećer ne rastopi u potpunosti i dok ne dobijete sirupastu smjesu. Zatim stavite sirup da se ohladi.
2. Operite i osušite jagode. Napravite od njih pire zadržavajući teksturu jagoda, dodajte sirup kojeg bi trebalo biti nešto više od 2 dl tecijeđeni sok od naranče i Sauvignon Blanc i sve skupa zajedno dobro promješajte.
Svi ovi recepti su za otprilike 10 sladoleda od 90 g, odnosno za smjesu od ukupno nešto manje od kilograma. Treći i završni korak svih ovih recepata je isti: Ulijte smjesu u kalupe, dodajte štapiće i zamrznite 4-6 sati. Nakon tog vremena, izvadite ih iz kalupa i zamrznite ih u plastične vrećie namijenjene zamrzavanju ili ih odmah servirajte.
Dobar tek i neka vam ljeto bude pijano!