Recept za najfinije prhke bosanske lokume s orasima

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Bosanski lokum s orasima by Suzy Josipović, Mama zna
Bosanski lokum s orasima

 Bosanski lokum je definitivno jedan neodoljiv tradicionalni bosanski kolačić, prhak, vrlo ukusan i apsolutno jednostavan za pripremu. Klasičan lokum radi se samo s brašnom, ali meni je uvijek ukusniji kada se dodaju orasi ili kokos. Recept moje svekrve, Sarajke Bademe, provjeren i savršen. Moja preporuka za blagdane!

Bosanski lokum s orasima
Bosanski lokum s orasima

Vrijeme pripreme: 20 minuta

Vrijeme pečenja: 25 minuta

Temperatura pećnice: 180C pa 100C

  • 1 jaje
  • 1 putar
  • 15 dag štaub šećera
  • 40 dag brašna
  • 25 dag oraha (u alternativi kokos)

Zagrijte pećnicu na 180C. Putar i jaje umutite mikserom, dodajte štaub šećer, orahe pa brašno. Zamijesite tijesto u valjak pa oblikujte lokume režući komade na duljinu oko 4 – 5 cm, a na debljinu oko 2 cm. Rasporedite ih na masni papir u kalup i pecite u zagrijanoj pećnici. Nakon 10 minuta smanjite pećnicu na 100C, jer se moraju više sušiti nego peći i moraju ostati svijetli, još 15-ak minuta. Još mlake lokume uvaljajte u štaub šećer ili ako ste radili s kokosom u kokosovo brašno.

Bosanski lokum s orasima, Suzy Josipović Redžepagić
Bosanski lokum s orasima