Jedna od naših najboljih i najpoznatijih domaćih slastičarki Ivana Čuljak Lošić svakodnevno nas na društvenim mrežama uveseljava svojim tortama i kolačima njenog brenda „Neka jedu kolače“. Njeni tartovi su čisto savršenstvo, a krafne koje tek čekamo u doba fašnika su poslastica za koju se čeka u redu danima. S nama je podijelila recept za jesenski Kesten tart s bijelom čokoladom koji je neki dan pripremala sa svojim kolegom iz Plesa sa zvijezdama i prijateljom Filipom Vidovićem što je sve ovjekovječila na svojem Instagram profilu. U nastavak kako pripremiti ovu jesensku slatku čaroliju u svom domu, a za one koji ne vole kuhati i pripremati slatko – pposjetite Neka jedu kolače u sklopu A most unusual gin gardena na Horvaćanskoj.
KESTEN TART S BIJELOM ČOKOLADOM
Sastojci su raspoređeni po djelovima tarta i koracima pa prvo pročitajte sve (od prhkog tjesta, ganachea, prvog do trećeg sloja) i nabavite sve sastojke pa pratite korake.
Sastojci za prhko tijesto
250 g maslaca
150 šećera u prahu
1 jaje
350 g brašna
60 g badem brašna
Prstohvat soli
Miksati maslac i šećer. Dodati jedno jaje te ostatak suhih sastojaka. Zamijesiti u kompaktnu smjesu i tijesto ostaviti da odstoji u hladnjaku najmanje sat vremena. Dotle pripremite ganache od bijele čokolade.
Ganache od bijele čokolade*
(*Za tart promjera cca 23 cm)
2 dcl vrhnja
400 g bijele čokolade
Prstohvat soli
Zagrijati vrhnje i preliti preko čokolade dok se sve ne stopi. Ganache podijeliti na dva dijela.
Prvi sloj
Pola čokoladnog ganachea koji ste napravili
125 g nezaslađenog kesten pirea
Dvije žlice ruma
Prstohvat soli
U jedan dio ganachea dodati 125 g razrađenog kesten pirea sa malo ruma i soli. Izlizi po tartu tj po tijestu koje ste složili u pleh.
Drugi sloj
Pola ganachea
150 g pečenih kestena
100 g vrhnja za šlag
Kestene ispeći. Očistiti i u blenderu samljeti na sitne komadiće.
U ganache dodati komadiće kestena i istučeno slatko vrhnje. Premazati preko prvog sloja.
Treći sloj
100g čokolade
250 g slatkog vrhnja
2 listića želatine
125 g kesten pirea
Žlica ruma
Želatinu natopiti u hladnoj vodi. Vrhnje zagrijati do vrenja, dodati namočenu želatinu i umiješati sa sitno nasjeckanom bijelom čokoladom. Izmiješati sve skupa dok se čokolada i želatina ne istope i sjedine.
Kremu ostaviti minimalno par sati dok se stisne. Kad se krema stisnula, miksati je i dodati razrađeni kesten pire. Kremu istiskivati na tart u obliku puslica. Za kraj ukrasiti s pečenim kestenima i čokoladom. Dobar tek!