Recept Ivane Čuljak za savršeni Kesten tart s bijelom čokoladom

| Wine and dine |

Kesten tart s bijelom čokoladom

Jedna od naših najboljih i najpoznatijih domaćih slastičarki Ivana Čuljak Lošić svakodnevno nas na društvenim mrežama uveseljava svojim tortama i kolačima njenog brenda „Neka jedu kolače“.  Njeni tartovi su čisto savršenstvo, a krafne koje tek čekamo u doba fašnika su poslastica za koju se čeka u redu danima. S nama je podijelila recept za jesenski Kesten tart s bijelom čokoladom koji je neki dan pripremala sa svojim kolegom  iz Plesa sa zvijezdama i prijateljom Filipom Vidovićem što je sve ovjekovječila na svojem Instagram profilu. U nastavak kako pripremiti ovu  jesensku slatku čaroliju u svom domu, a za one koji ne vole kuhati i pripremati slatko – pposjetite Neka jedu kolače u sklopu A most unusual gin gardena na Horvaćanskoj.


KESTEN TART S BIJELOM ČOKOLADOM 

Sastojci su raspoređeni po djelovima tarta i koracima pa prvo pročitajte sve (od prhkog tjesta, ganachea, prvog do trećeg sloja) i nabavite sve sastojke pa pratite korake.

Sastojci za prhko tijesto
250 g maslaca
150 šećera u prahu
1 jaje
350 g brašna
60 g badem brašna
Prstohvat soli

Miksati maslac i  šećer. Dodati jedno jaje te ostatak suhih sastojaka. Zamijesiti u kompaktnu smjesu i tijesto ostaviti da odstoji u hladnjaku najmanje sat vremena. Dotle pripremite ganache od bijele čokolade.

Ganache od bijele čokolade*
(*Za tart promjera  cca 23 cm) 

2 dcl vrhnja
400 g bijele čokolade
Prstohvat soli 


Zagrijati vrhnje i preliti preko čokolade dok se sve ne stopi. Ganache podijeliti na dva dijela.

Kesten tart s bijelom čokoladom

Prvi sloj
Pola čokoladnog ganachea koji ste napravili
125 g nezaslađenog kesten pirea
Dvije žlice ruma  
Prstohvat soli 

U jedan dio ganachea dodati 125 g razrađenog kesten pirea sa malo ruma i soli. Izlizi po tartu tj po tijestu koje ste složili u pleh. 

Drugi sloj
Pola ganachea
150 g pečenih kestena
100 g vrhnja za šlag 

Kestene ispeći. Očistiti i u blenderu samljeti na sitne komadiće.
U ganache dodati komadiće kestena i istučeno slatko vrhnje. Premazati preko prvog sloja.

Treći sloj
100g čokolade
250 g slatkog vrhnja
2 listića želatine
125 g kesten pirea
Žlica ruma 

Želatinu natopiti u hladnoj vodi. Vrhnje zagrijati do vrenja, dodati namočenu želatinu i umiješati sa sitno nasjeckanom bijelom čokoladom. Izmiješati sve skupa dok se čokolada i želatina ne istope i sjedine.
Kremu ostaviti minimalno par sati dok se stisne. Kad se krema stisnula, miksati je i dodati razrađeni kesten pire. Kremu istiskivati na tart u obliku puslica. Za kraj ukrasiti s pečenim kestenima i čokoladom. Dobar tek!