Konzumiranje vina uz objed karakteristično je za mediteransku prehranu, a vinska povijest u Dalmaciji i na Mediteranu izuzetno je dugačka stoga je vinski festival važan i neizostavan dio ovogodišnjeg festivala mediteranske prehrane, kao dijela konferencije Taste the Mediterranean u Šibeniku koji se od 29.05.-01.06.2014. održava u Šibeniku (www.tastethemediterranean.eu).
Iako postoji mnogo vinskih festivala ovaj je poseban iz dva razloga: zato što se održava pod zvijezdama i zato što predstavlja nove zvijezde –vinske zvijezde . To su vinari iz šibensko-kninske županije koji oživljavaju već zaboravljene, domaće vinske sorte shvaćajući da je zapravo ta autohtonost i posebnost nematerijalna kulturna baština koju treba njegovati i kojom se treba dičiti. Revitalizirane zvijezde kao što su debit, babić, lasina, plavina, maraština i slične, biti će zvijezde Prvog Cro-wine vinskog festivala pod zvijezdama.
Prvi Cro-wine vinski festival pod zvijezdama održati će se 30. i 31.05., od 20.00-24.00 sata, u prostoru Caffe &wine bara Krešimir IV na početku šibenske rive. Osim degustacije vina, moći će se degustirati i mediteranski zalogajčići konobe Zora Bila, a živa glazba upotpuniti će doživljaj . Uz red vina, hrane i glazbe biti će i „red“ edukacije kroz vinski kviz koji će biti organiziran u subotu od 21-22 sata.
Cilj Cro-wine festivala promocija je vinske kulture, mediteranskih vinskih sorti, a posebno tradicionalnih sorti šibenskog zaleđa. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez vinara koji imaju viziju i koji ulažu napore u očuvanje i napredovanje tih sorti te stvaraju uvijete da šibensko-kninska županija postane važna turistička vinska destinacija.
Uz sve već poznate kulturno-povijesne ljepote Šibenika i njegove okolice, trebati će ubuduće ubrojiti i vinsko blago. Dođite i provjerite!
Program 1.Cro-wine vinskog festivala:
Petak, 30.05.2014.
20.00 - 24.00 1. Cro-wine vinski festival pod zvijezdama (Vinski bar Krešimir IV)
Subota, 31.05.2014.
17.30 - 19.00 Cro-wine radionica za ugostitelje (Gradska Vijećnica):
"Enogastronomsko sljubljivanje tradicije i suvremenosti"
20.00 - 24.00 1. Cro-wine vinski festival pod zvijezdama (Vinski bar Krešimir IV)
21.00 - 22.00 Cro-wine vinski kviz za posjetitelje festivala (Vinski bar Krešimir IV)
Kuhinja Mediterana u Šibeniku
Na Prvoj međunarodnoj konferenciji Taste the Mediterranean sudjelovat će i poznati chefovi iz Hrvatske i inozemstva, koji će pred publikom predstaviti svoje kulinarske vještine te će pripremati tipične mediteranske specijalitete iz svojih zemalja. Neki od chefova gostovat će i u šibenskim vodećim restoranima.
Program kulinarskog showa:
Četvrtak, 29.05.14.
11:00 – 12:00
Turističko-ugostiteljska škola Šibenik
Chef Olivier Grouard
18.00 – 19:00
Mediteranski vrt samostana Sv. Lovre
Chef Olivier Grouard
21:00 – 23:00
Srednjevjekovni mediteranski vrt samostana Svetoga Lovre
PARTY DOBRODOŠLICE
za sudionike Prve međunarodne konferencije Taste the Mediterranean / Okusi Mediteran !
Petak, 30.05.14.
11.00 – 12:00
Srednjevjekovni mediteranski vrt samostana Svetoga Lovre
Chef Gabriele Enrico
12:30 – 13:30
Srednjevjekovni mediteranski vrt samostana Svetoga Lovre
Chef Marin Medak
20:30 – 21:30
Srednjovjekovni mediteranski vrt samostana Svetoga Lovre
Chef Gabriele Enrico
Subota, 31.05.14.
10:30 – 11:30
Srednjovjekovni mediteranski vrt samostana Svetoga Lovre
Chef Tereza Alabanda
11:45 – 12:45
Srednjovjekovni mediteranski vrt samostana Svetoga Lovre
Chef Rudolf Štefan
18:00 – 19:00
Srednjovjekovni mediteranski vrt samostana Svetoga Lovre
Direktorica projekta Taste the Mediterranean, Ingrid Badurina Danielsson objasnila je da je povod konferencije nedavno uvrštenje hrvatske mediteranske prehrane na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.“To iznimno priznanje prošlo je gotovo nezapaženo, a Hrvatskoj pruža mogućnost da se svijetu predstavi kao mediteranska zemlja, s neizmjernim bogatstvom toga podneblja, koje drugi prepoznaju, a kojega mi sami vrlo često nismo svjesni“ rekla je, naglasivši da je cilj Prve međunarodne konferencije Taste the Mediterranean predstaviti, promovirati i očuvati mediteransku prehranu i vinsku kulturu u Hrvatskoj.