Proslava međunarodnog dana mojita uz najbolji recept

| Wine and dine |

Mojito je koktel od bijelog kubanskog ruma, soka limete, svježe mente, šećera šećerne trske, soda vode i izlomljenog leda koji se pojavio na Kubi između 1910. i 1920. godine. Lokal "La Bodeguita del Medio" u Havani mjesto je gdje je 1946. godine nastao izvorni recept koji nam je poznat i danas.

Ime koktela je kombinacija riječi vlažan (mojadito) i imena kulinarskog umaka (mojo), što odgovara karakteru ovog tropskog i egzotičnog pića, a popularnosti ovog koktela doprinio je pisac Ernest Hemingway koji je bio stalni posjetitelj barova u Havani.

Evo kako napraviti mojito po originalnoj recepturi: pripremite dvije čaše od 2 dl. Limetu dobro oprati, osušiti, prerezati na četvrtine i ubaciti u svaku čašu po dvije kriške. U svaku čašu zatim dodati žlicu i pol smeđeg šećera, nekoliko listova mente po želji te dobro sve istisnuti da sastojci puste sok. 

Zatim dodajte u svaku čašu zdrobljenog leda do vrha, ulijte pola decilitra ruma (Havana Club) i decilitar tonika (ili mineralne). Žlicom promiješajte tako da šećer, komade limete i mente s dna podignete gotovo na površinu.