Promocija vina Ščurek u vinoteci Bornstein

| Wine and dine |

Belizar Miloš, vinoteka Bornstein

Predstavljanje vina ŠČUREK u vinoteci Bornstein

Protekli tjedan u vinoteci Bornstein održano je kušanje vina ŠČUREK. Na prezentaciji specijalizirane za vino i gastronomiju Stojan Ščurek predstavio je šest vina aktualnih berbi koje se trenutno nalaze na tržištu. Bila su to redom Rose 2013, Rebula 2013, Sivi Pinot 2013, Stara Brajda belo 2011, Modri Pinot 2009 i Up 2007.

Rumena Rebula, Vinoteka Bornstein
Rumena Rebula, Vinoteka Bornstein

Stojan je s velikim žarom i entuzijazmom predstavio svoja vina publici koja je hipnotizirano pratila njegove gestikulacije, opise vina i filozofiju njihova nastajanja. Chef Uroš Klinec  bio je zadužen za gastronomski doživljaj večeri predstavivši kroz nekoliko fantastičnih jela filozofiju svog agroturizma gdje je prirodna i iskrena hrana imperativ.

Doris Srpek, Stojan Ščurek i Uroš Klinec, Vinoteka Bornstein
Doris Srpek, Stojan Ščurek i Uroš Klinec, Vinoteka Bornstein

Večer je imala i humanitarni karakter. Stojan Ščurek ponudio je na aukciju tri butelje vina Stara brajda belo koje su odležavale pola godine zakopane pod zemljom uz izvor vode, dok je Ivan Srpek (vlasnik vinoteke Bornstein) ponudio Staru brajdu rdeče jeroboam. Sve četiri butelje zajedno prodane su za gotovo 5 000,00 kn koje će biti uplaćene za pomoć stradalima na poplavljenim područjima.

Stara brajda belo - vino s aukcije, vinoteka Bornstein
Stara brajda belo - vino s aukcije, vinoteka Bornstein

Pored toga do kraja mjeseca trajat će akcija pod nazivom POMOZITE NAM DA POMOGNEMO u kojoj se vinoteka Bornstein odriče 20% cijene svake prodane butelje Ščurek vina. Točnije, 10% od cijene svake kupljene butelje biti će uplaćeno za pomoć ljudima u poplavljenim područjima, a 10% je popust koji kupac može ili iskoristiti ili donirati.

Stojan Ščurek
Stojan Ščurek

Tvrtka Bin 19 d.o.o. vlasnika Ivana Srpeka, koji je ujedno i vlasnik vinoteke Bornstein, tako je i službeno postala ekskluzivni zastupnik za vina Ščurek.

O Ščurek vinima

Ščurek Stojan ime je koje stoji iza slikovitog prikaza obiteljskog prezimena i violine na legendarnoj etiketi. Upravo nam ona daje blagi nagovještaj onoga što se skriva u boci – povijest i tradicija zaokružene elegancijom koju su iznjedrila Brda.

Regija na samoj granici Slovenije i Italije s vinogradima razmještenim na obje strane prava je oaza za uzgoj vinove loze. Utjecaj blage mediteranske klime, bogato plodno tlo te Alpe koje donose svježinu i istodobno štite od prodora hladnog zraka sa sjevera stvorili su preduvjete za nastanak vina vrhunske kvalitete.

Teško je precizno definirati kada je obitelj Ščurek započela s proizvodnjom vina. Iz zapisa koji su ostali iza Stojanovog djeda doznajemo da je na jednom hektaru vinograda proizvodio oko 50 hektolitara vina. Mnogo toga od tada se promijenilo ali poštovanje prema onome što je priroda dala i ljubav prema vinu ostale su iste. Danas se Stojanovo imanje rasprostire na 20 hektara vinograda od kojih se nešto više od polovice nalazi na talijanskoj strani Brda. Zajedno sa sinovima koji sudjeluju u procesu proizvodnje stvara jedinstvene vinske kreacije. U šali ćete ga vrlo često čuti da govori kako se specijalizirao za proizvodnju vina i sinova. No da u šali ima istine svjedoči 80 000 butelja godišnje proizvodnje i čak pet sinova od kojih su dvojica školovani enolozi. Što se prodaje tiče oko 45 posto otpada na izvoz u Austriju, Švicarsku, Češku, Njemačku, Italiju, Hrvatsku, BiH i Srbiju, dok se ostatak plasira na domaćem tržištu.

Stojanovo duboko poštovanje prema tradiciji ali i duh modernog vremena vidljivi su kako u vinima tako i u podrumu u kojemu nastaju. Stari podrum renoviran je i nadograđen kako bi zadovoljio potrebe proizvodnje no fragmenti minulog vremena jasno su vidljivi u svakom njegovom kutku. Kreativnost se osim u vinima očituje i u interijeru, naime desetak bačava jedinstveni su primjerci koje su za vrijeme svog gostovanja na imanju oslikali umjetnici.

Ako ćemo vjerovati izreci koja kaže da se u vinu ogleda karakter vinara koji ga je stvorio onda je Stara brajda belo izvrstan primjer za to. Vino nastalo iz vinograda starih 40 godina čini pet  autohtonih sorti – Rebula,  Pikolit, Glera, Pika i Tržarka. Iznimno moćno i strukturirano vino, fino izbalansiranih karakteristika svake od prisutnih sorti zaokruženo dozom elegancije. Puno života i uvijek spremno za dobro društvo baš kao i Stojan.