Proglašeni najbolji restorani i chefovi na svijetu

| Wine and dine |

Eleven Madison Park, New York

Jučer su u Melbournu prema izboru “The World’s 50 Best Restaurants za 2017” proglašeni najbolji restorani na svijetu. Prvo mjesto ove godine zauzeo je newyorškii "Eleven Madison Park" s chefom Danielom Hummom na čelu.

Lanjski pobjednik "Osteria Francescana" i chef Massimo Bottura iz Modene završili su na drugom mjestu te su proglašeni najboljim restoranom u Europi, a treće je mjesto zauzeo nekadašnji dvostruki pobjednik, španjolski "El Celler de Can Roca".

Od drugih nagrada valja izdvojiti kako je Ana Roš iz "Hiše Franko" osvojila nagradu za najbolju ženu chefa na svijetu, a njen se restoran kao jedini iz naše regije našao na 69. mjestu ljestvice, Heston Blumenthal dobio je nagradu za životno djelo, a najbolji chef na svijetu po izboru drugih chefova, što je jedna od najvažnijih nagrada ovog izbora je Virgilije Martineze iz "Centrala" u Limi.

Ono što je posebno zanimljivo je da su se na listi top 10 svjetskih restorana našla čak dva iz Perua, odnosno iz Lime te je chef jednog od njih proglašen najboljim chefom na svijetu čime se dokazuje kako južnoamerička hrana trenutno doživljava globalni procvat na gastronomskoj sceni, čemu se nedavno pridružio i Zagreb sa svojim prvim latinoameričkim restoranom El Torom.

U nastavku pogledajte llistu prvih 20 najboljih restorana na svijetu, cijelu listu od 1-50 pronađite ovdje, dok listu od 50-100 mjesta možete pronaći ovdje

  1. ELEVEN MADISON PARK, New York, USA 
Eleven Madison Park, New York

2. OSTERIA FRANCESCANA, Modena, Italija 

OSTERIA FRANCESCANA

3. EL CELLER DE CAN ROCA, Girona, Španjolska 

EL CELLER DE CAN ROCA

4. MIRAZUR, Menton, Francuska

4. Mirazur


5. CENTRAL, Lima, Peru 

Central, Lima

6. ASADOR ETXEBARRI, Axpe, Španjolska
7. GAGGAN, Bangkok, Tajland
8. MAIDO, Lima, Peru
9. MUGARITZ, San Sebastian, Španjolska
10. STEIERERECK, Beč, Austrija
11. BLUE HILL AT STONE BARNS, New York, USA
12. ARPEGE, Pariz, Francuska
13. ALAIN DUCASSE OUY PLAZA ATHENEE, Pariz, Francuska
14. ANDRE, Singapur
14. PIAZZA DUOMO, Alba, Italija
15. D.O.M, Sao Paulo, Brazil
16. LE BERNARDIN, New York, USA
17. NARISAWA, Tokio, Japan
18. GERANIUM, Kopenhagen, Danska
19. PUJOL, Mexico City, Mexico