Posve nova jela na jelovniku sjajnog japanskog restorana Tekka

| Wine and dine |

U japanskom restoranu Tekka na Radničkoj 37b, najavljen je novi jelovnik koji će gostima restorana biti dostupan od prvog tjedna prosinca. Karta donosi neka posve nova jela kao što su New style sashimi, hobotnica Tekka style te Kobebeef – skupocijena govedina iz prefekture Hyogo.

Japanska je kuhinja je od 2013. dio UNESCO-ve baštine. Tako je kao peta gastronomija na svijetu, nakon francuske, mediteranske, meksičke i turske, i ova kuhinja došla na popis nematerijalne baštine. Japanska kuhinja ima ipak i jednu vrlo materijalno opipljivu baštinu – Kobe, govedinu koja se smatra najcjenjenijom i najskupljom na svijetu.

Japanski restoran Tekka

Nova jela koja se do sada nisu nalazila u ponudi restorana pokazuju smjer u kojem će se Tekka dalje razvijati. To su:

  • New style sashimi od tune, lososa ili goveđeg filea. Komadi mesa/ribe tanko rezani odležavaju u marinadi od soje i yuzu soka, a potom se prelijevaju vrućim uljem od sezama, s malim udijelom maslinovog ulja. Na taj način je namirnica ipak lagano termički obrađena, pa pruža drugačiju aromatiku od standardnog sashimija.
  • Tuna snack se servira sa wasabifraiche-om, u malim zalogajima s rajčicom i hrskavim tijestom. Za pripremu se koristi isključivo tuna iz uzgajališta Jadrantune koja 98% svog uzgoja plasira na zahtjevno japansko tržište.
  • Hobotnica Tekka style je sporo kuhana na niskim temperaturama, zatim sotirana u teryaki umaku, te poslužena sbatatom i bok choyem, kineskim kupusom.
  • Kobebeef - Hyogo prefektura (Tajima govedo).
Japanski restoran Tekka

Kobe je govedina koja se dobiva od posebne vrste goveda (Tajima govedo) koje je rođeno i othranjeno u geografski vrlo malom području Hyogo prefekture čiji je glavni grad Kobe.  Meso krasi prepoznatljiva mramorna struktura, delikatna tekstura i posebna aroma. Samo ime počinje su upotrebljavati 1943., a 1983. osnovana je Udruga za marketing i distribucijuKobe govedine s ciljem ustanovljavanja i formiranja pravila koja štite Kobe kao trademark. 

Japanski restoran Tekka

Pravila Udruge za marketing i distribuciju Kobe govedine vrlo su stroga i propisuju ne samo geografske granice nego i način prehrane goveda, dozvoljene pasmine, način držanja životinja, proceduru klanja i ovlaštene klaonice, propisanu težinu goveda (max 470 kg), te niz organoleptičkih i vizualnih karakteristika mesa, od stupnja mramorne strukture (stupanj 6 i više, prema JapaneseMeatGrading), do oznake kvalitete (4 ili 5, prema JapaneseMeatGrading). Pravila propisuju vrstu hrane kojom se goveda hrane, te  načine postupanja sa životinjama, a one uključuju češljanje/četkanje, masažu.Razlog visokoj cijeni, osim skupih, striktnih i kontroliranih postupaka genetičkog nadzora, uzgoja, hranjenja, klanja, leži i u činjenici da se radi o možda 3000 do 4000  grla koja se klasificiraju kao Kobe. Kobe govedina prvi je puta izvezena u restoran izvan Japana 2012 godine.

Japanski restoran Tekka

Novi jelovnik zadržao je i dio prepoznatljivih Tekkinih jela kao što sufusion patka, fusion beefsteak, teleći file, gusja jetra, fusion spring rolle te veliki izbor sushija i sashimija, koji se iz sezone u sezonu lagano mijenjaju i nadopunjuju novim okusima i idejama.

Od već poznatih jela, ali pripremljenih na  nov način, izdvajamo :

 • Hrskave springrolle od povrća koje se rade na tradicionalan azijski način bez paniranja u krušnim mrvicama, kako bi bile laganije i hrskavije.
 • Gusja jetra sa marmeladom od kumquata kao fuzija između azijske i francuske kuhinje.
 • Pannacotta stonskom (Tonkabean) i gelom od limete
 • Čokoladna ganache torta syuzu karamel kremom. 
Japanski restoran Tekka

Zasluge za razvoj novih jela i izmjene na jelovniku pripadaju timu kojem je na čelu vlasnik i voditelj Mario Minder. Kuhinju vodi chef Tomislav Pirš koji je dio tima već 12 godina. Za ponudu vina i sljubljivanje vina i hrane brine se sommelier Nevenko Bukovac.

Japanski restoran Tekka nalazi se na listi preporučenih hrvatskih restorana u 2016. po izboru uvaženog austrijskog gourmet magazina Falstaff. Falstaff na osnovu svoje glasačke baze koju čini 240 000 poznavatelja i ljubitelja gastronomije i vina svake godine objavljuje listu najboljih ne-austrijskih restorana. Svaki restoran dobitnik ovog priznanja na adresu dobiva Falstaffovu naljepnicu/plaketu.

Japanski restoran Tekka