Pekarski krumpir

| Wine and dine |

Pekarski krumpir
Pekarski krumpir

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 30 min

Vrijeme pečenja: 1 sat i 30 minuta

Temperatura pećnice: 180C

  • 75 dag oguljenih bijelih brašnastih krumpira
  • 25 dag luka (sitno narezani)
  • 1-2 češnja češnjaka (protisnuti)
  • muškatni oraščić
  • 6 dl jušnog temeljca
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Krumpir ogulite i narežite na tanke šnite. Stavite ga u zdjelu. Dodajte sitno narezan luk i zajedno ih namačite 15-tak minuta u hladnoj vodi (krumpir će pustiti škrob, a luk će omekšati). Zagrijte pećnicu na 180C. Krumpir i luk izvadite iz vode i ocijedite na kuhinjskoj salveti. U vatrostalnu zdjelu slažite red krumpira, pa luka, posolite, popaprite i začinite mljevenim muškatnim oraščićem pa ponovo slažite red krumpira, pa luka, začinite i tako dok ima krumpira. U jušni temeljac primiješajte češnjak i prelijte preko krumpira. Po površini poškropite maslinovim uljem. Pecite u pećnici sat i pol dok krumpir ne poprimi lijepu rumenu boju.

*Prema želji možete ga umjesto jušnog temeljca, preliti sa slatkim vrhnjem.