Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 30 min
Vrijeme pečenja: 1 sat i 30 minuta
Temperatura pećnice: 180C
- 75 dag oguljenih bijelih brašnastih krumpira
- 25 dag luka (sitno narezani)
- 1-2 češnja češnjaka (protisnuti)
- muškatni oraščić
- 6 dl jušnog temeljca
- maslinovo ulje
- sol
- papar
Krumpir ogulite i narežite na tanke šnite. Stavite ga u zdjelu. Dodajte sitno narezan luk i zajedno ih namačite 15-tak minuta u hladnoj vodi (krumpir će pustiti škrob, a luk će omekšati). Zagrijte pećnicu na 180C. Krumpir i luk izvadite iz vode i ocijedite na kuhinjskoj salveti. U vatrostalnu zdjelu slažite red krumpira, pa luka, posolite, popaprite i začinite mljevenim muškatnim oraščićem pa ponovo slažite red krumpira, pa luka, začinite i tako dok ima krumpira. U jušni temeljac primiješajte češnjak i prelijte preko krumpira. Po površini poškropite maslinovim uljem. Pecite u pećnici sat i pol dok krumpir ne poprimi lijepu rumenu boju.
*Prema želji možete ga umjesto jušnog temeljca, preliti sa slatkim vrhnjem.