Pazite li što jedete prije spavanja?

| Wine and dine |

Milijuni ljudi pate od nesanice, a manjak sna izaziva napetost, nervozu, stres te umanjuje kvalitetu života. No, stručnjaci tvrde da bi se osobe koje pate od nesanice mogle vrlo lako riješiti tog problema, ako naprave samo nekoliko promjena u životu. Ako promijenite režim prehrane, vrlo vjerovatno više nećete budni čekati jutro, hodati nervozni i s podočnjacima. Znanstvenik Jacob Teitelbaum, donio je listu hrane koja bi mogla biti korisna svim osobama koje pate od nesanice.

Bademi
Bademi

Banane su pune kalija i magnezija, hranjivih tvari koje, između ostalog, opuštaju mišiće. Također, one sadrže aminokiselinu triptofan, koja se pretvara u 5-HTP u mozgu, a zatim u serotonin i melatonin, koji potiču opuštanje i izazivaju pospanost. Taj proces traje otprilike sat vremena, pa tako planirajte i svoj obrok. Visokoproteinska hrana potiče pospanost, stoga prije spavanja jedite nemasno meso ili sir sa svježim povrćem. Bademi su puni proteina, a organizmu daju i solidnu dozu magnezija. Uzmite jednu šaku badema prije spavanja i spavat ćete kao beba. Čaša toplog mlijeka pomoći će vam da sanjate lijepo i umirite se. Također, mlijeko je dobar izvor kalcija te stručnjaci savjetuju da, ako ne možete zaspati ili se budite tijekom noći, popijete šalicu toplog mlijeka sa žlicom meda.

Zeleni čaj je također veoma koristan ako vas muči nesanica, no, možete konzumirati i bilo koji drugi čaj koji ne sadrži kofein. Zobena kaša pruža obilje kalcija, magnezija, fosfora, silicija i kalija - hranjivih tvari koje će vas opustiti. No, nemojte je previše zaslađivati jer prevelike doze šećera ne dopuštaju da lagano utonete u san. Rižu konzumirajte četiri sata prije spavanja i, kako tvrde stručnjaci, nećete imati nikakavih problema kada legnete u krevet i pokušate zaspati.