Pavo Klarić iz San Canziana najbolji mladi Chef u Hrvatskoj!

| Wine and dine |

Chef Pavo Klaric iz San Canziana

Pavo Klarić osvojio je titulu za najboljeg mladog chefa u 2022. godini!

Vodeći hrvatski gastro portal Kult Plave Kamenice u suradnji sa kulinarskom obrazovnom ustanovom Aspirom odlučio je birati Mladog chefa godine kako bi afirmirao kuhare, koji će za nekoliko godina oblikovati modernu hrvatsku gastronomiju. Ove sezone titulu je odnio talentirani chef San Canzianove kuhinje Pavo Klarić.

Chef Pavo Klaric iz San Canziana
Chef Pavo Klaric iz San Canziana

Pavo Klarić je već sa 14 godina života prvi put ušao u Esplanadinu kuhinju u kojoj je proveo punih deset godina svoje karijere. U najboljem zagrebačkom hotelu profesionalno je sazrijevao uz mentorstvo Ane Grgić Tomić te je prošao sve hijerarhijske pozicije u kuhinji. Početkom ljeta 2021. Klarić je napustio Esplanadu i prešao u luksuzni hotel San Canzian Village & Hotel u kojem je blisko surađivao s Dinom Galvagnom, pionirom hrvatske progresivne kuhinje. Poslije Galvagnova odlaska iz San Canziana, Klarić je postao glavni chef hotelskog restorana Luciano koji već dvije godine zaredom dobiva Michelinovu preporuku.

Pavo Klarić promijenio je pristup kuhinji te progovorio svojim jezikom. Ove sezone snažno je obilježio istarsku gastronomiju, a Luciano nije zabilježio niti jednu lošu recenziju.  Odabrao je visoku, gastronomsku bistronomiju, koja se oslanja na pomno odabrane lokalne i vrlo sezonske sastojke. U obrazloženju nagrade žiri je napisao:

“Već u prvoj godini u San Canzianu uspio je afirmirati nekoliko potpisnih jela poput divljih šparoga s custardom od kozjeg jogurta i kremom od oraha koje se ne bi nikada smjele maknuti s Lucianova menija. Ili barem ne u idućih desetak godina.“

San Canzian
San Canzian

No najvažnije je da je Pavo Klarić, poslije rada za dvoje klasičnih hrvatskih chefova, uspio pronaći svoj profesionalni identitet, koji se manifestira kroz zaista veoma dobru do izvrsnu hranu. To je samo jedan od razloga zbog kojeg je Klarić odabran za najboljeg Mladog chefa godine, a obzirom na njegov talent i profesionalnost vjerujemo da iduće godine sigurno ulazi u konkurenciju i za Chefa godine.”

Skuta i stari kruh, Pavo Klarić, San Canzian
Skuta i stari kruh, Pavo Klarić, San Canzian